Liken Planus Tedavisinde En Etkili Yöntemler

1
4531

Liken planus, kötü huylu olmayan ve bulaşmayan ancak her yaşta ve her zaman çıkabilen bir cilt hastalığıdır. Kötü huylu olmamasına rağmen hem görünüm açısından hem de kaşıntı açısından rahatsızlık verir. Vücudun çok çeşitli yerlerinde çıkabilen liken planus hastalığını her yönü ve çeşitli tedavi yöntemleri ile inceledik.

Liken planus hastalığı nedir?

İlk başlarda kırmızı veya beyaz döküntüler olarak ortaya çıkan liken planus hastalığında zamanla bu döküntüler mor renge dönüşürler. Bir çok enfeksiyonun tetiklediği düşünülen bu deri döküntüleri vücudun herhangi bir yerinde çıkabilir. Tırnaklarda ve ağız içerisinde de görülebilen hastalığı hepatit gibi virütik hastalıklar da ayrıca tetikler.

Liken planus hastalığı egzama ve bir çok deri hastalığı gibi tam olarak neden olduğu bilinmeyen bir rahatsızlıktır. Bu tarz tam neden olduğu bilinmeyen hastalıkların da kesin bir tedavisi yoktur. Bu nedenle kullanılan ilaçlar ve tedavi yöntemleri tamamen belirtileri azaltmaya, kaşıntıyı azaltmaya ya da görüntüleri iyileştirmeye yöneliktir. Bir zaman kullanılan ilaçların kısa bir süre sonra bırakıldığında hastalığın yeniden çıkması normaldir.

Liken planus hastalığı kalıtsal değildir, bulaşıcı değildir, stres kaynaklı ortaya çıkan zayıf bağışıklık sistemi sonucu oluşur. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ile etkileri çok daha azaltılabilir.

Liken Planus Tedavisi Yöntemleri

Liken planus tedavisinde çoğu cilt hastalıklarındaki gibi medikal ve bitkisel tedavi yöntemleri bulunur.

Medikal tedaviler

hastalığın seyrine göre belirlenir. Yani belirtiler ortaya çıktıktan sonra bir kaç hafta beklenir. Bağışıklık destekleyici ek gıdalar alınabilir. Sonrasında eğer belirtiler hala devam ediyorsa ve ilerliyorsa o zaman hastaneye gidilmelidir. Cilt uzmanları tarafından değerlendirilmesi gereken bu hastalık zaman içerisinde kendi kendine geçme belirtileri de gösterebilir. Medikal tedavi hastalığı tamamen iyileştiremediği için belirtileri azaltmaya yönelik ağızdan hap ya da şurup veya krem ile yapılır.

Bitkisel tedaviler

Liken planus tedavilerinde tıpkı egzama ve diğer cilt hastalıkları gibi, doğal tedavi yöntemlerinin daha etkili olduğu bilinmektedir. Bitkisel liken planus tedavisi yöntemlerini aşağıdaki görebilirsiniz.

  • Liken planus tedavisinde kullanılan bitkisel yöntemler etkili olduğu gibi ciddi hasarlara da neden olabilir. Bu sebeple çok dikkatli bir şekilde yapılması gerekir.
  • Aloe vera gibi, çay ağacı yağı gibi iltihap önleyici etkileri olan bitki yağlarını su ile seyrelterek yara üzerlerine sürebilirsiniz. Böylece döküntülerin kaşıntısı da azalır.
  • Zerdeçal tozunu süt ya da su ile karıştırarak kaşıntılara yerlere sürebilirsiniz. Sonrasında iyice durulamanız gerekir. Zerdeçal özellikle bu tarz durumlarda çok etkilidir.
  • Beyaz dut, kaşıntılı deri döküntüleri ve deri hastalıklarında tedavi edici özelliğe sahiptir. Beyaz dutu kaynattıktan sonra suyunu liken planus olan yerlere sürebilir biraz bekledikten sonra yıkayabilirsiniz. Bunlar doğal bitki suları olduğu için çok aşırı fazla kullanmadıktan sonra ciddi bir yan etki görülme ihtimali çok azdır. Siz herhangi bir bitkisel tedavi yöntemini kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.

Liken Planus Lekeleri Nasıl Geçer?

Liken planus lekelerinin geçmesi için hastalık sürecinde tedavinin başlamış olması gerekir. Lekeler ilerlediğinde geçmez. Aynı zamanda kaşıntı gibi durumları durdurmak için karbonat ya da sirke kullanabilirsiniz. Bunların hepsini su ile seyreltmeli, direk olarak cilde sürmemelisiniz.

Liken Planus’a Genel Bakış

Liken planus hastalığı ve tedavisi kişiden kişiye değişir. Hastalığın belirtilerini ortadan kaldıran tam tedavinin yaklaşık 18 ay sürdüğü bilinmektedir. Bunun dışında liken planus tedavisinde kişiye özel yöntemler uygulanabilir. Kesin ve net bir çözüm için mutlaka doktora gidilmelidir.

Hastanın tedavi sürecinde şekerden, alkolden, aşırı tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden uzak durması, mikroplardan uzak durması, hepatit gibi karaciğeri direk etkileyen hastalıklara karşı dikkatli olması önemlidir.  Hasta bilinçli ve dikkatli olursa bu durum hem hastalık sürecini hem de tedavi sürecini doğrudan etkiler.

1 YORUM

  1. derideki likenli bölgelere siğil ilacı küçük fırçası ile dışarı taşmayacak şekilde sürün su kabarcığı oluşacak kaşıntı artacak su kabarcıkları patlayınca hasta bir kaç ay rahatlayacak bir kaç kez tekrarlanınca yüzde doksan iyileşecektir.Ağız bölgesine propolis ve zencafil rahatlatır metal kaplamalar varsa metalsızlarla değiştırın.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here