Leke Tedavisi Nedir ve Leke Tedavisi Nasıl Yapılır?

0
1596

Ciltta bir çok pigment vardır, bunlardan bir tanesi de melanosit hücrelerinin salgıladığı melanin pigmentidir. Bu pigment yüzde farklı renk tonlarının yer almasını sağlar. Ancak bazı etkenlerden dolayı, bazen de doğuştan bu pigment ciltte belli bir yerde birikir.  Bu pigment yoğunluğu cilt lekelerini oluşturur. Doğum kontrol hapları, gebelik, sigara kullanımı, güneş, kimyasal ilaçlar hatta çevre kirliliği bile ciltte leke oluşumuna neden olabilir. Çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bu lekelerin farklı çeşitleri vardır. Her bir cilt lekesi çeşidine göre özel bir tedavi yöntemi gerektirir. Peki leke tedavisi nedir? Bu tedaviler nasıl yapılır, ne kadar sürer ve sonucu nasıl olur?

Leke tedavisi nedir?

Ciltte var olan ya da sonradan oluşan farklı renkteki doku ve görünümlerin lazer gibi çeşitli yöntemler ile tamamen ortadan kaldırılması ya da en az görünür hale getirilmesi işlemlerine leke tedavisi diyoruz. Leke tedavisinde yöntemler ve süreç lekenin boyutuna, derinliğine, genişliğine ve sebebine göre değişir. Kimi cilt lekeleri bir kaç seansta tamamen kaybolurken bazı cilt lekeleri çok daha uzun bir tedavi süreci gerektirir. Yaşlanma süreci ile oluşan cilt lekeleri farklı şekilde tedavi edilirken kızarıklık, kılcal damar çatlaması ya da dolaşımsal problemlerden kaynaklı lekeler çok daha farklı şekilde tedavi edilir.

Leke tedavisi nasıl yapılır?

Leke tedavisi denince akla ilk yüz lekeleri gelir. Vücudun en hassas bölgesi olan yüzdeki lekelerin tedavisi nasıl yapılır, ne kadar sürer en büyük merak konusudur. Yüz lekeleri, estetik açıdan tedavi edilmesi gereken en önemli lekelerdir. Tedavi yöntemi ve aşamalarını belirlemek için, öncelikle ciltteki bu renk ya da doku değişiminin sebebi araştırılır. Lekenin ne kadar süredir orada olduğu, doğum lekesi mi yoksa güneş lekesi mi yoksa kullanılan bir ilaçtan kaynaklı bir leke mi olduğu araştırılır. Cilt lekesi tedavisi bu araştırma olmadan yapılmamalıdır. Lekenin kaynağı bulunmadıktan sonra tedavi yapılsa bile lekelenme yeniden oluşabilir.

Lekenin kaynağı belirlendikten sonra tedaviye uygun yöntem belirlenir. Ciltte kızarıklık ya da kaşıntı gibi akut adı verilen yeni başlamış herhangi bir hastalık belirtisi varsa ilk olarak o tedavi edilir. Bu akut belirtiler ortadan kalktıktan sonra tedaviye başlanır. Sabırla ve yavaş yavaş yapılması gereken tedavinin son aşaması ise koruma ve bakımdır. Leke tedavisi sonrası bakımı, koruması, bakım tedavilerinin yapılması lekelerin tekrar oluşmaması açısından çok önemlidir. Leke tedavisi süresi, sonuçları ve tedavi süreci kullanılan tedavi yöntemine göre değişir.

Leke tedavisi yöntemleri nelerdir?

Lazerle leke tedavisi başta olmak üzere, lekenin türüne ve özelliğine göre uygulanabilen bir çok tedavi yöntemi vardır. Bu yöntemler arasından; kişinin cilt tipine, cildinin rengine, lekenin özelliğine, büyüklüğüne ve nasıl oluştuğuna göre uygun olan tedavi yöntemi seçilir ve uygulanır. Cilt lekesi tedavi yöntemleri hem uygulama bakımından, hem süreç hem de fiyatlandırma bakımından çok farklıdır. En çok tercih edilen tedavi yöntemi ise lazerle leke tedavisidir. Leke tedavisi yöntemleri hakkında detaylı tüm bilgileri, tedavi türlerini ve aklınıza gelebilecek tüm soruların cevaplarını Leke tedavisi yöntemleri yazımızda bulabilirsiniz! 

Leke tedavisi yaptıranlar memnun kalır mı?

Gelişen teknoloji ve tedavi yöntemleri sayesinde, cilt lekesi tedavilerinde oldukça iyi sonuçlar alınmaktadır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak ellerde, yüzde, göğüs dekolte bölgesinde oluşan cilt lekerinden doğum lekelerine, benlere, kılcal damar çatlaklarına kadar her tür ciltte renk değişimi tedavi edilebilmektedir. Leke tedavisi yaptıranlar genel olarak tedavi sonucundan memnun olmaktadır. Tabi ki bu memnuniyet tedaviyi nerede ve kime yaptırdığınıza göre değişebilir. Zaman içerisinde yaşlanan ciltte yeni lekelerin oluşabileceğini, leke tedavilerinin tekrar tekrar yapılması gerekebileceğini unutmamak gerekir.

Cilt lekesi çeşitleri

Doğuştan gelen cilt lekeleri dışında bir de sonradan oluşan cilt lekeleri vardır. Doğum izi ya da lekesi dediğimiz izler, doğuştan gelen izlerdir. Çiller ve benler de doğuştan gelen izler olarak kabul edilebilir. Bunun dışında cilt lekesi çeşitleri,

  • Yara iyileşmesi sonrasında kalan izler, ameliyat izleri.
  • Yaşlanma ile oluşan cilt lekeleri, çoğunlukla ellerde oluşur.
  • Hamilelik sırasında oluşan lekeler. Bu tarz lekeler hamilelik sona erdiğinde genelde kaybolur ancak bazen kaybolmadığı durumlar da olur.
  • Alerjik reaksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkan lekeler.
  • Güneş lekeleri. Özellikle yaz aylarında uzun süre güneş altında kalındığı için oluşan, omuz ve sırt bölgesinde yoğunlaşan lekelerdir. Bu cilt lekeleri yoğunluğuna bağlı olarak tedavi edilir. Yeni oluşmuş lekelere erken müdahale edildiğinde çok hızlı ve kalıcı bir tedavi uygulanabilir.

Leke tedavisi kremleri

Yazımızın başında da belirtiğimiz gibi cilt lekesi vücudun bir çok bölgesinde oluşabilir. Yaz aylarında uzun süre güneş altında kalmaktan kaynaklanan güneş lekeleri çoğunlukla sırt ve omuz bölgelerinde oluşurken, yüzde, ellerde ve kollarda da lekeler oluşur. Cilt lekelerini tedavi etmek için bazı kremler piyasaya sürülmüştür. Çeşitli markaların leke tedavisi kremleri, cilt lekenizin özelliğine göre işe yarayabilir. Ancak, çoğunlukla bu lekelerin lazer gibi daha kalıcı yöntemler ile tedavi edilmesi gerektiğini unutmamak lazım. Vücudunuzun neresinde olursa olsun, herhangi bir cilt lekesi tedavisi konusunda karar vermeden mutlaka doktorunuza danışınız.

Leke tedavisi kremleri işe yarar mı?

Ameliyat sonrası izler, gebelik sırasında oluşan izler ya da yaralanmalar ve onların iyileşmesi sonucunda oluşan izler için kullanılan oldukça etkili leke tedavisi kremleri vardır. Yine cilt tipinize ve kullanacağınız lekenin özelliğine göre doktorunuza danışarak kullanabileceğiniz bu kremlerin bir çok markası vardır. Leke tedavisi için krem kullanımının leke oluştuktan hemen sonra olması gerektiğini unutmayınız. Yeni oluşan yara izlerinin krem ile tedavisi kolay olurken, üzerinden uzunca bir süre geçtikten sonra bu izleri krem ile tedavi etmek zorlaşır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here