Kupa Tedavisi (Bardak Çekme) Nedir, Faydaları Nelerdir?

0
4635

En eski tedavi yöntemlerinden biri olan kupa tedavisi bir çok hastalığın iyileştirilmesinde kullanılabiliyor. Vücudun özel noktalarına uygulanan tedavi yöntemi,  kupa tedavisi konusunda uzman olan biri tarafından yapılması gerekir. Yazımızda kupa tedavisi nedir, nasıl yapılır ve kupa tedavisi yapan hastaneler var mıdır konularında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Kupa tedavisi nedir?

Halk arasında bardak çekme olarak bilinen kupa tedavisi çok eski zamanlara dayanan bir tedavi yöntemidir. İlk olarak Mısırlılar tarafından kullanıldığı bilinen, en eski tubbi kaynaklarda nasıl yapıldığı anlatılan bu yöntemde amaç belirli bölgelere vakum uygulanarak toksinlerin atımının hızlandırılmasıdır.  Kupa tedavisinin amacı kılcal damarlardaki kan akışını belirli bir noktaya toplamak ve kan akışını hızlandırmaktır. Eski tıbbi yöntemlerin büyük bir kısmı aynı şekilde kan akışını yönlendirme üzerine kuruludur.

Kupa tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle, kup tedavisinin işin uzmanı olan biri tarafından yapılması gerektiğini belirtmek gerekir. Vücudun hangi bölgelerine, hangi tedaviler için hangi kısımlara bakılacağına tedaviyi yapan uzman kişi karar verir. Bu nedenle uzman olmayan herhangi bir yerde uygulamanın yapılmaması gerekir.

Kupa tedavisi iki çeşittir, ateşli kupa tedavisi ve vakumlu kupa tedavisi.

Ateşli kupa tedavisi nasıl yapılır?

Küçük kupa bardaklarının içerisine ateş tutulur.  Ateş tutma işlemi çok hızlı ve kısa sürede yapılır. Ateş tutmanın amacı da kupa içerisindeki havanın boşaltılmasıdır. Kupa içerisindeki hava boşaltıldıktan sonra kupa hızla vücuttaki ilgili bölgelere kapalı bir şekilde kapatılır. İçerisinde hava olmadığı için kupa tutulan bölgeye yapışır ve ciddi bir vakum etkisi yaratır.

Kupa kapatılan bölgeye kılcal damarlardaki kan toplanır. Burada amaç hücrelerdeki kan miktarının artırılması ve toksinler ile karbondioksitlerin lenf aracılığı ile atılmasının sağlanmasıdır.

Vakumlu kupa tedavisi nasıl yapılır?

Ateşli kupa tedavisine benzer şekilde yapılan bu tedavide vücuda kapatılacak kupaların içerisindeki hava vakum aracılığı ile boşaltılır. Kupalar içerisinde hiç hava kalmaması gerektiği için bu yöntem daha etkili kabul edilebilir. Bardak içerisindeki hava boşaltıldıktan sonra aynı şekilde gerekli noktalara kapatılır. Tıpkı diğer kupa tedavisinde olduğu gibi kan buraya toplanır ve kan dolaşımı hızlanır. Her iki kupa tedavisinde de tedavi yöntemi ve amacı aynıdır.

Kuru kupa tedavisi nasıl yapılır?

Kuru kupa tedavisinde deri üzerinde vakumu alınmış kupa gezdirilerek bu etki sayesinde kan akışının hızlanması ve düzenlemesi amaçlanır. Kuru kupa çekme yönteminde kupa kapatmadan önce kupa kapatılacak yerlere yağ sürülebilir. Sonrasında kapatılan kupalar vücut üzerinde gezdirilir.

Kupa tedavisinin faydaları nelerdir?

Kupa terapisi bir çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılabilir. Kupa tedavisinin başlıca yararları şunlardır;

  • Kandaki toksinlerin atılmasına yardımcı olarak vücuttaki kan dolaşımını hızlandırabilir. Böylece de beyin fonksiyonlarının daha iyi çalışmasını sağlar.
  • Özellikle kış aylarında ortaya çıkan kırgınlık,halsizlik, kas ağrısı gibi şikayetlerin önüne geçmeye yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
  • Kireçlenme tedavisinde oldukça etkilidir. Kireçlenmeden kaynaklı baş ağrısının giderilmesinde kullanılabilir.
  • Sırt ağrılarının , omuz ağrılarının ve regl dönemindeki ağrıların tedavisinde kullanılır.
  • Toksinlerden arınma ve temizlik sağlar. Özellikle sigara ve alkol kullanan kişilerin detoks yapabilmelerini sağlar. Bu detoks sayesinde ise bağışıklık sistemi güçlenir ve hastalıklarla mücadele etmek kolaylaşır.
  • Bardak çekme tedavisinin faydalarından biri de omurilik ağrılarına iyi gelmesidir.
  • Depresyon tedavisinde, uykusuzluk sorunlarının giderilmesinde, kronik yorgunluk tedavisinde kullanılabilir çarpıntıya iyi gelir.
  • Bardak çekmenin sindirim sistemi sorunları ile reflü gibi mide rahatsızlıklarına da faydaları vardır.
  • Hipertansiyon, migren ve sinüzüt gibi hastalıklara iyi gelir.
  • Ciltte akne sorunu, egzama ve sedef gibi deri hastalıklarına da iyi gelebilir.

Kupa Tedavisi Noktaları nerelerdir?

Kupa tedavisi noktaları hastanın rahatsızlığına göre, tedavi edilecek bölgeye göre doktor tarafından belirlenir. Genellikle sırt bölgesindeki akupunktur noktalarına yapılan bardak tedavisi, bazen boyun bölgesine bazen ise baş bölgesine uygulanabilir. Geleneksel tedavi yöntemlerinden biri olan akupunktur tedavisi noktaları ile aynı noktalara uygulanabilir.

Kupa terapisi uygulama noktaları;  hormon bozuklukları tedavisinde, şeker hastalığı tedavisinde ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılırken değişebilir. Hem daha az acıması hem de morarmanın en az olması nedeniyle çoğunlukla sırt noktaları tercih edilir.

Kupa tedavisi yapan hastaneler var mıdır?

İbni Sina’nın en ince detaylarına kadar nasıl yapılacağını anlattığı bu tedavi yöntemi gelenecek tıp tedavisi olmasına rağmen bazı hastenelerde uygulanmaktadır. Bardak çekme yönteminde uygulama yapılacak yerin hijyenik koşullara sahip olması gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi yöntemini yaptırmadan önce doktorunuzdan size yapılabileceğine dair onay almanız gerekmektedir.

Bardak çekme terapisi kimlere yapılmaz?

Bardak çekme 3 yaşının altındaki çocuklara yapılmaz. Ayrıca hamilelere, herhangi bir dolaşım bozukluğu hastalığı olanlara ve 60 yaşının üzerinde olanlara yapılmaz. Herhangi bir hastalığınız olmasa bile kupa çektirmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Bardak çekmenin zararları nelerdir?

Kupa tedavisinin zararları arasında ilk sırada önemli hastalıkları gizlemesi gelir. Özellikle psikojik etkisi olduğu düşünülen kupa tedavisi plasebo etkisi yaratarak iyileştirme etkisi yaratabilir. Önemli ve tehlikeli hastalıkların belirtilerini ortadan kaldırabilir. Ayrıca bardak çekme uzman olmayan kişiler tarafından yanlış bir şekilde uygulandığında kalıcı hasara neden olabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here