Kış Aylarının En Büyük Hastalığı Sinüzit, Belirtileri ve Tedavisi

0
439

Havalar soğumaya başladığında beklediği köşesinden çıkan bir kaç hastalık vardır. Saklandığı köşeden çıkıp insanların hayatını karartan kış hastalıklarının başında sinüzit ve grip gelir. Sinüzit belirtileri gribe çok benzediği için bazen nezle ya da griple karıştırılır. Ancak aslında tedavisi farklı olan sinüziti teşhis etmek için de bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bu makalede sinüztün belirtilerini ve tedavisini bulabilirsiniz.

Sinüzit nedir?

Aldığımız havayı nemlendiren, ısıtan, kış aylarında havada uçuşan mikropları ve bakterileri solumamızı engelleyen yüz kemiklerinin arasında boşluklara daha doğrusu hava boşluklarına sinüsler denir. Bu sinüsler aldığımız havanın aşırı kuru ya da aşırı nemli olmasını engelleyerek hasta olmamamızı sağlar. Ancak kış aylarında bu sinüsler iltihaplanabilir. Bu durumda da buradan hava girişi olmaz. Içerisinde bakteri ve virüsler birikir. Sonuç olarak da burun tıkanıklığı, aşırı baş ağrısı ortaya çıkar. Buna sinüzit denir.

Sinüzit ilk kez ortaya çıktıktan sonra genelde kendini tekrarlar. Çocukluk yaşlarınd ortaya çıkan sinüzit hastalığı ilerleyen yaşlarda da kendini göstermeye devam eder.

Sinüzit belirtileri nelerdir?

Bir haftadan uzun süren nezleler aslında sinüzite dönüşmüş demektir. Eğer nezleniz bir haftadan sonra iyileşmezse hiç zaman kaybetmeden hastaneye gitmelisiniz.

  • Gece öksürükleri,
  • Sık sık hasta olmak,
  • Şakaklarda sık sık ortaya çıkan baş ağrısı,
  • Geçmeyen boğaz ağrısı, ses kısıklığı, halsizlik ve yorgunluk,
  • Burun tıkanıklığı ve aşırı burun kuruluğu,
  • Geniz akıntısı, boğazda özellikle boğazın arka kısımlarında batma ya da yanma hissi
  • 10 günden daha uzun süre kış hastalıklarının geçmemesi

Sinüzitin belirtileri arasındadır. Bu belirtilerin çok büyük bir kısmı sıradan bir nezle ya da grip sırasında da ortaya çıkabilir. Hastalığınızın sinüzite dönüştüğünü ancak doktor tespit edebilir. Bu nedenle yukarıdaki belirtilere sahipseniz zaman kaybetmeden doktorunuza başvurunuz.

Sinüzit tedavisi

Sinüzitin tedavisinde hastalığın akut ya da kronik olmasına göre uygulanması gereken yöntemler değişebilir. Bu nedenle doktor seçimi çok önemlidir. Sinüzit kalıtımsal yani genetik ya da bulaşıcı bir hastalık değildir. Çevrenizde herhangi birinde sinüzit varsa sizde de sinüzit olacaktır diye bir kural yoktur.

Akut sinüzit tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle doktorunuzun şikayetlerinizi, hastalık geçmişinizi, alerjiniz olup olmadığını iyice anlaması gerekir. Ne kadar süredir şikayetleriniz olduğuna göre de tedavi değişebilir. Eğer 1 hafta 10 gün gibi bir süredir koyu renk burun akıntınız varsa, boğazınız ağrıyorsa, antibüyotik kullandığınız halde iyileşemediyseniz akut sinüzit olmuş olabilirsiniz. Bu durumda uygun antibüyotik tedavisi ile hastalık tedavi edilebilir.

İlaç kullandığınız halde hastalığınız tamamen geçmediyse ve hala ağrılarınız devam ediyorsa, o zaman kronik sinüzitiniz var olabilir.

Kronik sinüzit tedavisi

Her rüzgara çıktığınızda, biraz soğukta kaldığınızda, saçlarınızı çok iyi kurutmadığınızda gözlerinizin arasına bıçak saplanır gibi ağrılar girebilir. Bu ağrılara geçmeyen geniz akıntısı ile burun tıkanıklığı, kuruluk da ekleniyorsa sizin kronik sinüzitiniz olma ihtimali çok yüksek. Kronik sinüzit tedavisinde antibüyotikler yeterli gelmez bu nedenle cerrahi müdahale gerekebilir.

Doktor hastanın sinüslerinde sorun olup olmadığını, şişme ya da büyüme olup olmadığını ancak tomografi ile görebilir. Bu noktada hastanın çok iyi ve detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir. Sonrasında doktor uygun gördüğü taktirde ameliyat ile müdahale edilir. Aksi durumlarda ömür boyu sinüzit ağrısı ile yaşamak gerekebilir.

Sinüzit tamamen tedavi edilebilir mi?

Sinüzit nasıl kesin olarak geçer? Herkesin aklında aynı soru var ancak maalesef bu sorunun net bir yanıtı yok. Akut sinüzit tedavileri direk sonuç verse de yeniden tekrarlamayacağının garantisi yoktur. Genelde de akut sinüzitler tekrarlar. Kronik sinüzit tedavilerinde ise cerrahi yöntemler %90 tekrarlamama ihtimali ile yapılır. Ameliyattan sonra sinüzit tekrarlasa bile eskisi kadar ağır olmayacaktır.

Sinüzit tedavi edilmezse ne olur?

Bazı hastalar yılın belirli dönemlerinde ortaya çıkan semptomlarına rağmen sinüzitlerini tedavi ettirmezler. Bunun sonucunda da sinüs enfeksiyonları yayılabilir. Göze, beyne çok yakın olan sinüs enfeksiyonları uzun vadede körlüğe bile neden olabilir. Beynin iltihaplanması olan menenjite neden olabilir. Bu sebeplerle  sinüzit tedavisi oldukça önemlidir.

Sinüzitten nasıl korunulur?

Islak saçlarla dışarı çıkmak sinüzite neden olur konusu efsane değildir. Gerçekten de ıslak saçla dışarı çıkmak, ıslak saçla uyumak ya da saçları iyice kurutmadan uyumak sinüzite neden olabilir. Sinüslerinizi korumak için saçlarınızı iyice kurutmalı, duş aldıktan ez az bir saat sonra dışarı çıkmalı ya da uyumalısınız.

Herhangi bir şeye alerjiniz varsa bunu aksatmayın mutlaka tedavi ettirin. Alerjisi olan insanlarda sinüzit olma ihtimali çok daha yüksektir.

Kemik eğrili ya da burunda et varsa bunlar mutlaka tedavi edilmelidir. Kemik eğriliği için gerekli ameliyatlar yapılmalı burundaki et de alınmalıdır. Sinüsleri kapayacak hiç bir şey olmamalıdır.

Hastalandığınızda burnunuzda enfeksiyon oluşursa dikkatlice tedavi edilmeli ve okyanus suyu gibi deniz suyu gibi burun açıcılar kullanılmalıdır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here