Bebeğinin sağlıklı ve mutlu olmasını isteyen her anne kendine, psikolojisine, sağlığına, yediklerine ve içtiklerine dikkat etmelidir. Anne adaylarının hamile olduklarını öğrendikleri ilk andan bebek dünyaya gelene kadar her mevsim dikkat etmesi gereken şeyler vardır. Peki kış gebelerinin dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
Yapılan araştırmalara göre anne adayları kış aylarında hamilelik dönemini geçirip havalar ısındıktan sonra bebeklerini kucaklarına almayı tercih ediyor. Tabi, hamile kalmak her zaman planlandığı gibi kolay olmayabilir. Ya da siz zamanlamak için uğraşsanız da beklediğinizden önce ya da sonra gebelik gerçekleşebilir. Her ne kadar yaz ayları gebe kalmak için sıcak, nemli ve zor gibi görünse de kış aylarında gebeliğin de oldukça zor ve riskli yönleri vardır.
Kışın mı yazın mı gebelik daha zor?
Doğadan uzak şehir ortamında, binaların arasında yaşıyorsanız yazın gebelik size çok zor gelebilir. Sıcaklığın yüksek olduğu yerlerde nem de oldukça yüksektir. Gebe olmayanları bile zor durumda bırakan bu havalar gebeler için tam anlamı ile çekilmez olur. Ancak yaz aylarında mikroplar kış aylarındaki kadar fazla değildir. Annelerin kışın kendini ve bebeğini bu enfeksiyonlardan daha fazla koruması gerekir.
Kış aylarında gebelik sıcak soğuk dengesini korumak için daha zor olabilir. Hamile kadınların vücut sıcaklığı normal insanlara göre daha yüksektir. Bu da onları serin havalarda bile terlemiş gibi hissettirebilir. Kışın hava soğuk olmasına rağmen terlemiş anne adayları soğuk havalarda ince giyinip ya da soğuk yerlere çıkıp üşütebilir. En basit nezle bile hamileyken çok ağır bir şekilde geçirilebilir. Gebelikte ilaç kullanımı çok büyük bir problem olduğu için anne adaylarının kendine çok dikkat etmesi gerekir.
Kışın gebeler nelere dikkat etmelidir?
- Öncelikle hamile kadınların bağışıklık sistemlerini güçlendirmesi çok önemlidir. Kış yaz güçlü bir bağışıklık gerekirken, kışın anne adaylarının hasta olmaması bebeklerini de enfeksiyonlardan koruyabilmesi için bağışıklıklarının güçlü olması daha büyük bir önem teşkil eder.
- Bağışıklığı güçlendirmek için anne adaylarının bol bol c vitaminli meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler yemesi gerekir. Bol bol sıvı alımı ile vücudun sıvı dengesini korumak ve omega3 bakımından zengin balıkları tüketmek de önemlidir.
- Kış aylarında vücut çok istemez ya da insana daha az su ihtiyacı varmış gibi gelir. Hamile kadınların diğer insanlardan çok daha fazla su içmesi gerekir. Kış aylarında terlemediği için susamamış hissetse bile gebelerin bol bol su içmesi lazım. Yeterli su alınmazsa gebelikte ciddi sindirim sorunları ve kabızlık ortaya çıkabilir.
- Gebelikte kabızlık ve sindirim sorunları oldukça yaygındır. Kış aylarında bu sorunlar su ve sıvı tüketiminin azalması ile daha ciddi boyutlara ulaşabilir. Bunu engellemek için bol bol su, taze sıkılmış meyve suyu ve bitki çayları tüketilmelidir. Ayrıca posalı lifli yiyeceklerin tüketimi de sindirimi düzenlemeye yardımcı olur.
- Anne adaylarının kış aylarında çok kalın bir kıyafet giymek yerine kat kat giyinmeleri gerekir. Sıcak bir ortama girildiğinde bu katlardan bazılarını çıkarıp terlemeyi önlemek, dışarı soğuk havaya çıkıldığında hasta olmayı engeller.
- Kronik hastalıkları olan gebelerin kış aylarında çok sıkı bir şekilde doktor kontrolünde olmaları gerekir. Kronik hastalıkların tedavisinde genel olarak gebe anneleri etkilemeyen ya da bebek için herhangi bir yan etkisi bulunmayan ilaçlar vardır.