Kafeinsiz Yaşamın 10 Faydası

0
684

Kafeinin zararlarından çok yararları aynı zamanda da yararlarından çok zararları vardır. Doktorlar, uzmanlar, diyetisyenlerin kahvenin ve kafeinin yararı mı daha çok zararı mı henüz karar verebilmiş değil. Bugün sizler için kafeinsiz yaşamın yani kafeini bırakmanın sağlığınıza 10 faydasını araştırdık.

Kafeini bırakmanın yararları

  1. Daha az kaygı ve ankisiyete

Kafein bir enerji patlamasına neden olur, çoğumuz  kafeini bunu için kullanırız. Bununla birlikte, bu enerji aynı zamanda “dövüş ya da uçuş” hormonlarımızı da uyarır. Bu, kaygı, sinirlilik, kalp çarpıntısı ve hatta panik atakların da artışa neden olabilir.

Strese ve kaygıya eğilimli olanlar, kafeinin semptomlarını daha da kötüleştirdiğini görebilir. Yüksek kafein alımı ergenlik dönemindeki gençlerin depresyona girmesine neden olmaktadır.

  1. Daha iyi uyku

Kafein alışkanlığınız uykunuzu etkiliyor olabilir. Çalışmalar günlük kahve alımının uyku döngüsünüzü değiştirebileceğini ve gündüz uyuşukluğa neden olabileceğini göstermektedir. Bu, özellikle yatmadan önce kafein tüketiyorsanız geçerlidir.

Temiz bir uyku için yatmadan en az altı saat önce kafeinli içecek tüketimini sonlandırmalısınız.

  1. Besinlerin daha verimli emilimi

Düzenli kafein tüketenlerin besin emilimi düzenli kafein tüketmeyenlere göre daha az olabilir. Kafein içindeki tanenler bazı besin emilimlerini engeller, bunlar;

  • kalsiyum
  • Demir
  • B vitaminleri

Çok fazla kafein alımı dengesiz beslenmeye ve erken yaşlanmaya neden olabilir. Unutmayın, kafein sadece kahvede yok. Yeşil ve siyah çay dahil bir çok içecek kafein bakımından oldukça zengin.

  1. Daha sağlıklı (ve daha beyaz) Dişler

Kahve ve çay dişlerde lekelenmeler yapar.  Bu, bu içeceklerde bulunan yüksek seviyeli tanenlerden kaynaklanır, bu da birikime ve renk solmasına neden olur. Kola gibi kafeinli içeceklerde asitlik de mine aşınmasına ve bozulmasına neden olabilir.

  1. Kadın hormonlarında dengesizlik ortadan kalkabilir

Kafeinsiz yaşam kadınlar için daha faydalı olabilir. Kahve, çay ve kola gibi kafeinli içecekler östrojen seviyelerini değiştirebilir.

Östrojen seviyelerinin değişimi özellikle meme kanserleri ve yumurtalık kanseri gibi durumlar için yüksek risk oluşturabilir. Kafein bu koşullara doğrudan neden olmasa da, yüksek östrojen seviyeleri hastalıklara neden olabilir.

  1. Düşük tansiyon

Kafein almamak tansiyonunuz için iyi olabilir. Kafeinin, sinir sistemi üzerindeki uyarıcı etkisi nedeniyle tansiyonu yükseltttiği bilinmektedir.

Her gün çok miktarda kafein alımının kalp damar hastalıkları ile bağlantılı olduğu bilinmektedir.

7. Dengeli beyin kimyası

Kafeinin ruh halini etkilemesi şaşırtıcı değil. Bu nedenle “Ben kahve içene kadar benimle konuşmayın” sloganları kupalar üzerindedir.

Kafein, beyin kimyasını kokain gibi ilaçların yaptığı gibi değiştirebili. Araştırmacılar kafeinin ciddi bir bağımlılık türü olduğunu kabul etmiştir.

 

  1.  Daha az baş ağrısı

Kafeini bırakmak ciddi bir bağımlılıktan kurtulmak demektir. Kafeini bırakmaya çalışırken aşağıdaki semptomlar ortaya çıkabilir.

  • Düşüncelerde net olamama
  • yorgunluk
  • Konsantrasyon zorluğu
  • sinirlilik

Ancak bunları idare edebilir ve kafeini hayatınızdan çıkarabilirseniz, normalde oluşan baş ağrılarınız azalacak hatta tamamen geçebilecektir.

  1. Sağlıklı bir sindirim

Kafein alımı hoş olmayan sindirim sorunları ile birlikte gelebilir. Kahve bağırsakları uyaran müshil bir etki yaratır. Özellikle çok miktarlarda kahve tüketmek ishale veya sıvı dışkıya (hatta idrar kaçırmaya) neden olabilir.

Ek olarak, kafeinli içecekler gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) geliştirmede rol oynayabilir.

  1. Daha iyi yaşlanabilirsiniz

Yaşlanma konusunda endişeleriniz varsa, kafein tüketmemenizden faydalanabilirsiniz. Kafein, insan derisinde kolajen sentezini azaltarak yeni kolajen oluşumuna müdahale eder.

Kollajen cilt, vücut ve tırnak üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğu için, o sabah kahvelerini yudumlamamanız sizin için daha az kırışıklıklar anlamına gelebilir.

Kimler kafein tüketmemelidir?

Aşağıdakilerden herhangi biri sizin için geçerliyse, kafeinden tamamen kurtulmak en iyisidir:

  1. Hamileyseniz veya hamile kalmaya çalışıyorsunuz

Hamile ve emzirenlerin, kafeinden kaçınmaları gerektiğini biliyoruz, ancak siz gebe kalmaya çalışıyorsanız da önemlidir. Kafein düşük yapma ve doğurganlıktaki azalmayla bağlantılı olmuştur.

  1. Kaygı sorununuz varsa

Anksiyeteye ya da depresyona eğilimli olanlar, kafeinin durumlarını kötüleştirdiğini görebilir. Kafein bazı psikiyatrik rahatsızlıkları şiddetlendirir. Yüksek irritabiliteye, düşmanlığa ve endişeli davranışa neden olabilir.

  1. Reflü, gut veya diyabet gibi bağırsak veya sindirim durumunuz var

Önceden bir sindirim rahatsızlığınız varsa, kafein semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir. Bu özellikle aşağıdakiler için geçerlidir:

  • asit reflü
  • gut
  • şeker hastalığı
  1. Bazı ilaçları alıyorsanız

Her zaman kafeinin reçeteli ilaçlarla etkileşip etkileşmediğini kontrol edin. Bu ilaçların bazıları şunlardır:

  • antibakteriyel ilaçlar
  • antidepresanlar
  • astım ilaçları

Kafein deyince aklımıza direk kahve gelse de asıl uzak durulması gereken kola gibi sağlıksız kafein kaynaklarıdır. Bırakamıyorsanız bile en aza indirmeyi deneyebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here