Jinekomasti Nedir, Nasıl Anlaşılır?

0
1281

Son yıllarda erkeklerin en ciddi sorunlarından biri jinekomasti. Meme büyümesi olarak bilinen jinekomasti nedir, nasıl anlaşılır? Teşhis edildikten sonra jinekomasti nasıl tedavi edilir?

Jinekomasti nedir?

Normalde büyük olması beklenmeyen erkek memesinin rahatsız edici düzeyde büyümesine ve tedavi gerektirir hale gelmesine jinekomasti denir. Erkek meme dokusu da, kadınlarda olduğu gibi süt sentezleyen bezler ve kanallar ile birlikte yağ dokusundan oluşur. Erkek meme büyümesi, yağ dokusu, meme derisi ve iç olguların anormal ölçüde büyüyüp genişlemesiyle ortaya çıkar. Gözle görülebileceği gibi, elle muayene de gerektirilebilir. Gözle görülemeyen büyümelerde, sert meme dokusu rahatsızlığı hissedilir. Jinekomasti, meme büyümesinin komponentlerine göre farklılık göstermektedir.

Jinekomasti nasıl anlaşılır?

Erkek meme dokusunda normalde olması gerekenden çok daha fazla büyüklük varsa, meme uçlarında öne doğru çıkkkınlık görülebiliyorsa burada bir sorun var demektir. Kesin teşhis konulabilmesi için kesinlikle doktor tarafından görülmesi gerekir.

Jinekomasti Nedenleri

Bu sorun tamamen fizyolojik bir sorundur.

  • Uzun vadeli karaciğer rahatsızlıkları,
  • Erkek hormonu eksikliği,
  • Anabolik steroid alımı jinekomasti nedenlerinden bir kaçıdır.

Erkek meme büyümesinin görülme sıklığı

Jinekomasti her yaş grubunda görülebilen bir sağlık problemidir. Yeni doğan bebeklerde, anneden geçen östrojen hormonu nedeniyle oluşur ve birkaç hafta sonra kendiliğinde normale döner. Ergenlik dönemlerinin başlarında da erkeklerin büyük bir kısmında ortaya çıkan Jinekomasti, birkaç yıl içinde kendiliğinden yok olabilir. İlerleyen yaşlarda ise, erkeklik hormonunun azalmasına bağlı olarak Jinekomasti sıklığı tekrar artmaya başlar. Jinekomasti teşhislerinin büyük bir kısmında her iki memede de bu problem gözlemlenmektedir. Jinekomasti dolayısıyla memelerde ağrı ve hassasiyeti hissedilebilir.

Jinekomasti nedenleri

Tedavi edilebilir Jinekomasti olgularının %85’inde bir neden bulunamaz. Diğer bir kısmında ise; kandaki östrojen seviyesinin artışına ya da hormon seviyesinin azalmasına neden olan kanser tümörleri görülebilmektedir. Kanser dışındaki Jinekomasti; endokrin hastalıklar, metabolik hastalıklar, travma, psikolojik stres, obezite, ailesel özellik, viral enfeksiyon ve çeşitli ilaç yan etkileri gibi nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkan Jinekomasti, tedavi edilmediği sürece gelişmeye ve büyümeye devam edebilir.

Jinekomasti operasyonu öncesinde yapılması gerekenler

Jinekomasti sorunu yaşıyor ve cerrahi müdehaleye karar verdiyseniz, öncesinde mutlaka bir endokrinoloji uzmanın detaylı muayene olmalısınız. Bu muayene ile Jinekomastinin nedenleri araştırılmalıdır. Erişkin yaşlarda ortaya çıkan Jinekomasti olgularında, ciddi hastalığın belirtileri baş göstermiş olabilmektedir. Bu nedenle, ultrason ile muayene edilip memenin yapısal durumu hakkında fikir sahibi olunabilir.

Erkekte büyük memenin sosyal yönü

Aslında bir başka rahatsızlığa bağlı olmayan bir meme büyümesi hastalık sayılmayabilir. En azından hayati tehlike yaratan fiziki bir hastalık değildir. Ancak büyük meme özellikle genç erkeklerde utanma, denize girememe, tişört giymeme gibi durumlara yol açıyorsa sosyal problem var demektir. Sağlık tanımındaki “sosyal yönden” tam bir iyilik hali prensibine göre sağlık tanımı bozulmuş olduğu için tedavisi gerekir.

Jinekomasti ameliyatı

Ameliyat planlaması memenin büyüklüğüne göre yapılır. 4 derecede sınıflandırılan jinekomasti, dercesine göre ameliyat planlaması ile tedavi edilir. 1. derece en hafif halidir ve genelde sadece liposuction ile düzeltilir. 4. derece ise kadın memesi kadar büyümüş memeyi tarif eder ve deri alımının da yapıldığı daha uzun bir ameliyat gerektirir. 1. derecede aynı gün taburcu olunabilirken, 4. derece jinekomasti ameliyatı sonrası 1 gece hastane yatışı gereklidir.

Ameliyat sonrası 4 hafta kadar dokuları sıkılaştırıcı korse giyilmelidir. Bu süre içinde ağır sporlardan uzak durulmalıdır. Bol sıvı almak ve yarayı temiz tutmak çok önemli. 3-4 gün sonra doktor izin verirse duş yapılabilir.

Jinekomasti ameliyatı komplikasyonları

Klasik ameliyat komplikasyonları dışında önemli bir yan etkisi yoktur. Kanama, morarma, enfeksiyon gibi geçici etkiler az da olsa görülebilir. Jinekomastinin tekrar etmesi nadir görülür.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here