Hantavirüs nedir ve belirtileri nelerdir? Hantavirüs insandan insana bulaşır mı?

0
432

Çin’de 1 kişinin ölümüne sebep olan Hantavirüs nedir ve nasıl bulaşır? Hantavirüs belirtileri ve tedavisi nelerdir? Hantavirüs insandan insana bulaşır mı? İşte hantavirüs hakkında bilinmesi gerekenler…

Hantavirüs nedir ve belirtileri nelerdir? Hantavirüs insandan insana bulaşır mı?

Hantavirüs fare gibi kemirgen hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalıktır. Hantavirüs öksürük ve nefes darlığı gibi akciğer sorunlarına ve döküntü, karın ağrısı ve böbrek yetmezliği gibi böbrek enfeksiyonlarına yol açabilir.

Hantavirüs nasıl bulaşır? Hantavirüs insandan insana bulaşır mı?

Hantavirüs enfekte olmuş fare gibi kemirgen hayvanlarla ya da bu hayvanların vücut sıvıları ile temas durumunda bulaşır. Hantavirüs dünya çapında farklı kemirgen hayvanlarda görülür. Virüs hayvanların idrarı ve dışkısında mevcuttur. Çok nadir de olsa insandan insana bulaşan hantavirüs vakaları mevcuttur. Hantavirüs vakaları son yıllarda yaygınlık göstermeye başlamıştır.

Hantavirüs belirtileri nedir?

Hantavirüs sebebiyle enfekte olan kişide ikinci haftanın sonunda yüksek ateş, baş ağrısı ve kaslarda ağrı oluşur. Bazı kişilerde karın ağrısı, ishal ve kusma belirtileri de görülür. Bu şikayetler yaklaşık 4 ila 15 gün arasında sürer. 

Virüsün akciğeri etkilediği durumlarda kişide hantavirüs akciğer sendromu, böbrekleri etkilediğinde ise hemorajik ateşli renal sendromu görülür.

Hantavirüs akciğer sendromu

Hantavirüs akciğer sendromu olan kişilerde nefes almada zorlanma ve öksürük gibi şikayetler yaygındır. Hastanın ciğeri sıvı ile dolar ve tansiyonu düşer.

Hantavirüs akciğer sendromuna yakalanan kişinin yaşam şansı yüzde 50’dir. Belirtilerin ortaya çıktığı ilk günlerde hastalığı atlatan kişiler 2-3 haftada virüsten tamamen kurtulur.

Hemorajik ateşli renal sendromu

Hemorojik ateşli renal sendromu görülen bazı kişiler hastalığı hafif atlatır ve genelde hastalık sebepli belirtiler ortaya çıkmaz. Fakat bazılarında yüksek ateş, kas ağrısı, baş ağrısı ve bulantı görülür. Bu belirtiler çok şiddetli değilse hastalık atlatılır.

Bazı vakalarda hastalığın belirtileri çok şiddetli biçimde görülür. Bu kişilerde nadir de olsa düşük tansiyon görülür. Böbrek yetmezliği sorunu ortaya çıkar ve bu sebeple idrar üretimi durur. İdrar ve dışkı kana karışabilir ve ciltte morarma oluşur. Böyle durumlarda ölüm oranı yüzde 6 ila 15 arasındadır. Hastalığı atlatan kişiler 3 ila 6 hafta içinde virüsten tamamen kurtulsa da iyileşme süresi 6 ayı bulabilir.

Hantavirüs teşhisi nasıl yapılır?

Hantavirüs kan testi ile teşhis edilir. Bazı durumlarda böbrek ve diğer organların işlevini değerlendirmek için farklı testler de yapılabilir. Kişide hantavirüs akciğer sendromu olduğu düşünülüyorsa göğüs röntgeni istenebilir. Akciğer çevresindeki sıvının başka sebepleri olup olmadığını tespit etmek için genellikle ekokardiyografi yapılabilir.

Hantavirüs nasıl tedavi edilir?

Hantavirüs tedavisi genellikle destekleyici tedavi yöntemi izlenerek yapılır. Hantavirüs akciğer sendromu teşhisi konan hastalarda kan basıncını düzenlemek için suni solunum cihazı ile oksijen ve ilaç tedavisine başvurulur. 

Hemorajik ateşli renal sendromu teşhisi konan hastalar için diyaliz tedavisi gerekebilir. Ölüm riskini ve şiddetli belirtileri ortadan kaldırmak için damar yolu açılarak hastaya antiviral ilaç tedavisi uygulanabilir. 

Yeni tip koronavirüs COVID-19 belirtileri nelerdir?

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here