Güneşin etkisini artırdığı yaz ayları ile birlikte güneş yanıkları ve güneş çarpmaları sık sık karşımıza çıkar. Güneş yanığı tedavisi evdeki imkanlarla yapılabildiği gibi hasteneye gitmeyi gerektirecek kadar ciddi de olabilir. Peki, güneş yanığı nedir, ne zaman hastaneye gitmek gerekir, güneş yanığı nasıl tedavi edilir?
Güneş yanığı nedir?
Çok uzun süre güneş ışınlarına maruz kalındığında ortaya çıkan deri problemine güneş yanığı denir. Tıpkı derinin sıcak bir objeyle ya da sıvıyla temas ettiğinde ortaya çıkan yanığa benzer bir görünümü vardır. Güneş yanığı sonrası kızarıklık ve ağrı oluşur. Ağrı iki saat sonra ortaya çıkar ve 24 saat içerisinde maksimum seviyeye ulaşır.
Güneş yanığı dereceleri
- Güneş, üçüncü derece dediğimiz çok ileri derece yanıklara neden olmaz. Genelde birinci ve ikinci derece yanıklar ortaya çıkar. Birinci derece güneş yanıklarında, sadece kızarıklık ve ağrı olur. Özellikle gece üzerine yatılmayacak derece bir sancı hissedilebilir. Ayrıca aşırı sıcaklık ve ağrı uykusuz bırakabilir.
- İkinci derece güneş yanığı deri üzerinde minik içi su dolu baloncuklar oluşmasına neden olur. Genelde ikinci derece yanıklarda hastaneye gidilmesi tavsiye edilir. Ciddi bir durum ortaya çıkmasa bile doktorunuzun önereceği ilaçlar ile güneş yanığı tedavisi daha kısa sürede ve daha az acı ile yapılır.
- Üçüncü derece güneş yanıklarında kabuklanmalar ortaya çıkar. Bu tarz yanıklar genelde güneşte kalarak oluşmaz.
Yüzdeki güneş yanığı nasıl geçer?
Öncelikle güneş yanığına neyin neden olduğunu anlamak gerekir. Böylelikle yanıklar oluşmadan önüne geçmek mümkün olur. Güneş yanığı nasıl olur sorusunun cevabı aslında oldukça bilimseldir. Güneşin zararlı ışınları dediğimiz ultraviyole ışınları deriye temas ederek deriye zarar verir. Ne kadar yükseklikte olunduğuna, cilt rengine, kişinin yaşına ve çocuk olup olmamasına göre bu etkiler artar. Güneş yanığını engellemek için güneş kremi, şapka gibi koruyucular kullanılmalıdır.
Yüzdeki güneş yanığı en çok karşılaşılan yanıktır. Yağmurlu ve bulutlu havalarda bile güneş kremi kullanılması oldukça önemlidir. Güneş kremi kullanılmadığı taktirde yanıklar kolaylıkla oluşur. Eğer su toplama gibi bir durum yoksa, yüzde sadece aşırı kızarıklık ve ağrı varsa birinci derece yanık demektir. Yüzünüzde iz kalmaması için evinizde bulunan yanık kremlerini kullanabilirsiniz. Yüzünüzü soğuk su ile yıkayabilir biraz rahatlayabilirsiniz. Kesinlikle kirli havlu vs bir şey dokundurmamaya dikkat etmelisiniz.
Güneş yanığı acısı nasıl geçer, ne yapılmalıdır?
Ilk 24 saat içerisinde maksimuma ulaşacak güneş yanığı ağrısı, iki gün içerisinde azalmaya başlayıp en geç bir hafta içerisinde tamamen geçer Bu ağrı yanığın şiddetine bağlı olarak değişir. Soğuk su ile yıkamak, yanık kremleri uygulamak iyi gelmiyor ve hala çok fazla ağrı oluşuyorsa direk hastaneye gidilmelidir. Güneş yanığı tedavisinde yanık alanına yoğurt sürmek, diş macunu sürmek yanlıştır. Bilimsel olarak hiç bir etkisi olmayan bu yöntemler, ileri derece yanıklarda enfeksiyon oluşmasına neden olabilir.
Güneş yanığı kremi hangileridir?
Yanık kremi adı altında satılan kremler ile güneş yanığına iyi gelen kremler aynı değildir. Nasıl oluştuğuna ve derecesine göre yanık tedavisinde farklı kremler kullanılır. Basit güneş yanıklarında eczanelerden bulabileceğiniz bu kremlerin başında silverden gelir. Daha bir çok markanın oldukça etkili güneş kremleri vardır. Hasteneye gitmeniz durumunda doktorunuz sizin için en uygun kremi söyleyecektir.
Güneş yanığı tedavisi
Güneş yanığı tedavisinde tıbbi bir anlamı olmayan yaralara yoğurt, diş macunu sürmek gibi işlemleri sakın yapmayın. Ikinci ve üçüncü derece yanıklarda hiç zaman kaybetmeden hastaneye gidin.
- Yanık oluşan bölgeler soğuk su ile ıslatılmış bezle silinebilir, soğuk duş alınabilir
- Aşırı güneşe maruz kalan kişiler özellikle de çocuklar bol bol su içmelidir. Böylece vücudun susuz kalması engellenir.
- Evde varsa yanık kremleri sürülerek daha hızlı iyileşmesi sağlanabilir
- Yanıklar kabuk tutmaya başladıktan sonra üzerine krem sürülmeye devam edilmelidir. Bu zamanda medikal nemlendiriciler de kullanılabilir
- Güneşten yanan bölger soyulmaya başlarsa bu deriler steril bir şekilde temizlenmeli ve cilt güzelce nemlendirilmelidir. Burada gerekirse antibüyotikli kremler kullanılabilir
- Alkol problemi olan, aşırı kilolu, şeker, tansiyon ve kalp gibi hastalıkları olan kişilerde yanık tedavisi yapılır serum da verilmesi gerekebilir. Bu tarz durumlarda direk hastaneye gidilmesi gerekir.
Eğer güneş yanığı oluşan bölge zaman içerisinde sonradan su toplarsa hemen hastaneye gidilmesi gerekmektedir. Su toplayan bölgeye doktor müdahalesi gerekecektir.