Gül Hastalığı (Pityriasis Rosea), Belirtileri ve Tedavisi

0
940

Gençlerde yaygın olarak görülen, daha çok 18-35 yaş arasında karşılaşılan bir hastalıktır. Gül hastalığı belirtileri diğer deri hastalıkları ile karıştırılabilir. Panik yaratan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi sonrasında genelde iz bırakmayan ve tehlikeli olmayan bir hastalıktır. Gül hastalığının nedenleri dahil belirtileri ve tedavisini yazımızda bulabilirsiniz.

Gül hastalığı nedir, nasıl olur?

Ciltte kurumaya ve dökülmeye neden olan gül hastalığı çoğunlukla sırt ve çevresinde kendini göstermeye başlar. Halk arasında madalyon hastalığı olarak da adlandırılan bir hastalıktır. Madalyon hastalığı ismi verilmesinin nedeni ise hastalığın kendini pembe madalyon şeklinde döküntüler ile göstermeye başlamasıdır. Bu madalyon büyüklüğündeki döküntülerin ardından daha küçükleri geniş bir alanda görülmeye başlanır.

Gül hastalığının belirtileri nelerdir?

  • Gül hastalığı belirtileri birçok deri hastalığı gibi kaşıntı ve döküntüdür. Hastalık çok uzun bir kuluçka devri geçirdikten sonra etki göstermeye başlayabilir. Döküntüler ortaya çıktıktan sonra hastalığın kendi sürecini tamamlaması için 6 ile 8 hafta arasında bir zaman geçmesi gerekir.
  • Ciltte aşırı kuruluk, kaşıntı ve genel döküntüler ile başlar. Sonrasında belirli bir bölge ağırlıklı kaşınır. Bu kaşıntılar sonunda da pembe yuvarlak döküntüler oluşur. Bir çok alerji ile benzeşen gül hastalığı stres dönemlerinde ortaya çıkar.
  • Tüm viral enfeksiyonlarda olduğu gibi bu hastalıktada da döküntülere eşlik eden halsizlik, yorgunluk ve kas ağrısı ortaya çıkabilir. Gül hastalığına bir çeşit herpes virüsünün neden olduğu düşünülmektedir.

Gül hastalığı kremi var mıdır?

Gül hastalığı kendi sürecini tamamlandığında, kendi kendine geçen bir hastalıktır. Hastalar doktora büyük bir panikle gitse ve bu süreç uzun sürse de aslında gül hastalığı kalıcı etkileri ve izi olan bir hastalık değildir. Iyileşme sürecinde hastanın ılık duşlar alması ve cildini sürekli nemlendirmesi gerekir. Gül hastalığına iyi gelen krem spesifik olarak olmasa da cilt uzmanı size ve cildinize uygun bir krem önerecektir. Cildi sürekli nemli tutmak önemlidir. Ancak vücut yağları ya da içerisinde parfüm gibi kimyasallar olan kremler tercih edilmemelidir.

Gül hastalığı bulaşıcı mıdır?

Hastanın ailesi ve çevresindekilerin en büyük endişesi budur, gül hastalığı bulaşır mı? Bu hastalık bulaşıcı bir hastalık olmamakla birlikte hastanın çamaşırlarının başkası tarafından giyilmemesi, kişisel eşyalarını ve temizlik eşyalarının kullanılmaması önerilir.

Gül hastalığı tedavisi hakkındaki tüm cevaplar

Gül hastalığı nasıl tedavi edilir?

Gül hastalığı için bitkisel tedavi yöntemleri ve kürleri uygulanabilir. Onun dışında tedavisi için net bir yöntem ya da ilaç yoktur. Çünkü gül hastalığı kendi kendine iyileşen, geçtiğinde de iz bırakmayan bir hastalıktır.

Gül hastalığı İbrahim Saraçoğlu gibi uzmanların hazırladığı destek tedavisi ile de tedavi edilebilir. Bunlar genelde; süpürge tohumu veya limon otu gibi bitkilerin kaynatılıp içilmesidir.

Güzdeki gül hastalığı nedir, diğerinden farklı mıdır?

Gül hastalığı tüm vücutta, sırtta görülebildiği gibi yüzde de görülebilir. Genel olarak kol, boyun, bel ve sırt kısımlarında görüldüğü için yüzde çıktığında farklı bir hastalık olduğu düşünülebilir. Ancak seyrek de olsa gül hastalığı yüzde de çıkabilir. Cilt uzmanı doktorun yüzdeki gül hastalığını teşhis etmesi ve diğer hastalıklardan ayırabilmesi için farklı testler yapması gerekebilir. Teşhisten emin olunmazsa o zaman biyopsi yapılabilir.

Gül hastalığı lazer tedavisi

Stres kaynaklı ortaya çıkan bu hastalığın en yoğun görüldüğü mevsimler bahar mevsimleridir. Mevsim geçişlerinde artan deri döküntülerine eşlik eden gül hastalığı lazer tedavisi gerekmeden zaman içerisinde kendiliğinden geçer. Bu dönemde cildin kuru kalmaması, sürtünme olmaması önemlidir. Ayrıca gül hastalığının iyileşmesinde güneş ışınlarının da olumlu katkısı vardır. Kese yapmadan, lif yapmadan, aşırı kaşınma ve sürtünmeden uzak durarak ılık duşlar ile tedaviye destek olunabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here