Göbek Eritme

6
1808

göbek yağı eritme yağ yakımı kilo verme fit vücutGöbek eritme denilince akla gelen hep aynı şeyler oluyor. Yıllarca spor salonunda insanlar bana hep bu soruyla geldiler:  ‘Ben göbek eriten egzersiz istiyorum.’

Bu yazımda, göbek eritmenin tüm sırlarını paylaşacak, hem spor üzerine yıllarca kendimden ve insanlardan edindiğim tecrübelerim, hem de aldığım fizyoloji derslerinde edindiğim bilgilerle bu konuya ışık tutacağım. Çünkü, kadın erkek fark etmeksizin pek çok insan göbek bölgesi yağlarından şikayetçi.

Göbek Eritmeye Başlarken

Göbek eritmek önce karar vermekle başlar. Tabii pek çok insan buna karar vermiş, pek çok kez denemiş ve başarısız olmuştur. Niçin? Sebepleri sıralayalım:

  1. Yeterince sabırlı değildir.
  2. Yeterince disiplinli değildir.
  3. Çok hızlı sonuç istiyordur.

Bütün bu etkenler birleştiğinde, bu girişim maalesef başarısızlık ve vazgeçme ile sonuçlanır. Bazen insanlar çok kararlı başlar, bir anda çok iyi bir idman ve diyetle giriş yaparlar ama başarısız olurlar. Burada hata yine baştadır. Amaç 400 metre koşmakken, 100 metre koşacak gibi başlarlar ve hedefe erişemeden yorulmuş olurlar. Oysa bizim amacımız yarışı bitirmektir, 100 metreyi kısa sürede koşmak değil. Öncelikle hedeflerimizi doğru belirlemeliyiz.

Bu arada yazımı tamamen okuyun ama evde göbek eritme hareketleri ve karın kaslarını güçlendirmeye yönelik hareketleri gösterdiğim videoyu izlemeyi unutmayın:

Youtube kanalıma (https://www.youtube.com/channel/UCTnGApNmUrYnFKdAXDI03WQ ) abone olarak spor, vücut geliştirme ve zayıflama ile ilgili videolarımı takip edebilirsiniz.

İlk Adımlar

Öncelikle, göbek bölgemizin nasıl eriyeceğini anlatarak başlayalım, teknik terimlere boğmadan yağ yakım fizyolojisinden bahsedelim. Göbek eritmeye karar veririz, diyete ve spora başlarız ancak işler istediğimiz gibi gitmiyordur. İşi hemen genetiğinize yıkmak yerine, bazı gerçeklerden bahsedelim.

Vücutta yağ, karın boşluğunda depolanmaktadır çünkü bu bölgeyi koruyan bir kemik veya iskelet çatı yoktur ve vücut bu bölgeyi korumak amacıyla yağı depolamaya buradan başlar. İnsan fizyolojisi, ilk yağ depolanan bölgeyi en son kullanma eğiliminde olduğu için de göbek bölgesindeki yağlanmadan kurtulmak oldukça zordur.  Egzersizler ve diyet bu gerçekler göz önünde bulundurularak hazırlanırsa göbek eritme çabaları sonuç verir.

Göbek Eritmek İçin Ne yapmalı?

Önceden de bahsettiğimiz gibi, vücudun yağ yakacağı bölge bizim hareketlerimize bağlı değildir. Göbek eritme kapsamında yapılacak en doğru hamle, ağır bir diyet ve egzersiz programı değil, hayat düzeninde yapılacak çeşitli değişiklikler ve iyileştirmelerdir. İstediğiniz vücuda ulaşmaya çalışmak, aslında hayatınızı da daha iyi bir hale de getirir.

Beslenme Düzeni

Beslenme düzeni oluşturmaya çalışırken amaç tüm düzeni değiştirip hayatı zorlaştırmak değil, küçük değişikliklerle beslenme tarzını yenileyip iyileştirmek olmalıdır. Zira zor ve keskin değişiklikler kısa bir süre çok etkili olsa da hızla bırakılacak ve vücut da hızla eski haline dönecektir.

kahvaltı menüsü göbek yağı için çok önemli

Göbek eritmek için diyet programlarından kaçının çünkü diyette olma psikolojisi aslında insanı yıpratıyor ve çoğunlukla vazgeçmek ile sonuçlanıyor. Ağır ve sıkıcı diyet programları yerine, tüm beslenme düzeninize yapacağınız dokunuşları tercih edin.

Günlük beslenme programlarında sebzelere mümkün olduğunca fazla yer vermek gerekir çünkü bel bölgesindeki yağların sorumlusu insülin, sebzelerin lifli olması ve yavaş sindirilmesi sayesinde bir anda kana salıverilemez ve bu sayede yağlar da depolanmaz.

Akşam meyve tüketmemeye çalışın. Sağlıklı olsa da, yüksek oranda şeker içermesi dolayısıyla en hareketsiz olduğumuz saatlerde kana çok fazla şeker girmesine sebep olur.  Şeker insülin salınımına sebep olur. Karın bölgesindeki yağların eritilmesine yardımcı olan büyüme hormonu ve testosteron seviyeleri yüksek insülin seviyesi yüzünden düşer ve buda bel bölgemizin yağ biriktirmesi ile sonuçlanır. Bu bilgiler ışığında hormonal dengeleri de gözeterek beslenme düzeni oluşturulmalıdır.

Öneriler

  • Kalkınca ilk iş olarak su içmek ve mümkünse kahvaltılara yumurta ve yulaf eklemek güne zinde ve sağlıklı bir başlangıç sağlar.
  • Kahvaltı ve öğle yemeği arasında bir yeşil çay içmeyi alışkanlık haline getirmek, yağ yakımına yardımcı olur.
  • Kafein yağ yakımına destek olur. Günde iki fincan şekersiz ve sütsüz kahve ile yağ yakımı hızlanır.
  • Ayrıca… Yağları unutmayın! Diyetlerde hayattan tamamen çıkarılan yağlar aslında insan vücudu için önemli hormonların üretilmesinde büyük rol oynuyor. Gerekli yağlar tüketilmezse, yağ yakımı önemli oranda azalır.
  • Yüksek kalite zeytin yağları içerdikleri vitaminler ve bileşenler ( polifenoller ve E vitamini) sayesinde son derece faydalıdır. Salatalara bir yemek kaşığı kadar koymak faydalı olacaktır.
  • Yer fıstığı, badem, ceviz, fındık ve keten tohumunun içerdiği yağlar kaliteli yağ sınıfındadır ve yağ yakımına yardımcı olur. Ara öğün olarak öğle ve akşam yemekleri arasında bir avuç kadar tüketmek önerilir.
  • Balığın içerdiği yağlar, vücutta iltihap önleyici etki sağlar ve oluşan hasarların onarılmasına yardımcı olur. Gıda takviyesi olarak balık yağı kullanımı yaygın olsa da, bu etkilerden yararlanmanın en kolay ve verimli yolu yağlı balıkları tüketmektir.
  • Bu yağların düzenli ve kontrollü tüketimi, vücudu hem forma sokar hem de sağlık sorunlarına çözüm olur.
  • Sabah kalkar kalkmaz değil, kalktıktan bir süre sonra kahvaltı yapmak da yağ yakımı konusunda yardımcı olur. Yazının sonunda yer alan hızlı kahvaltı tarifinden ise, kahvaltıya vakit bulamıyorum derdine çözüm olarak kullanabilirsiniz.

Stresle Savaşmak

stresin göbek yağlanmasına etkisiStres içinde olunan dönemde artan kortizol düzeylerinin bel ve karın bölgesindeki yağlanmayı artırdığı sık sık konuşuluyor. Aslında hızla başlayan ağır diyetlerin başarıya ulaşamamasının sebebi olarak vücutta oluşan stresin gösterilmesi de bundan kaynaklanıyor. Yani stres ve göbek eritme süreci birbirine düşmandır.

Kaliteli ve faydalı yağların tüketilmesi, stresle savaş konusunda da yardımcı olur. Bu konuyla ilgili detaylı yazımı ilerleyen dönemlerde bu sitede bulabilirsiniz.

Uyku Düzeni

uykunun göbek yağlanmasına etkisiYetersiz veya verimsiz uyku da bel bölgesinde yağ depolanmasına sebep olur. Ayrıca, kaliteli bir uyku sırasında salgılanan hormonlar yağ yakımını hızlandırıp vücudu yeniler, göbek eritme kolaylaşır. Yine uyku stresi azaltır. Vücudun dinlenerek hem zihnen hem bedenen ertesi günün aktivitelerine hazırlanmasını sağlar. Böylece daha aktif bir gün geçirerek yağ yakımı artar, depolanma azalmış olur.

Egzersiz

Spor salonlarında haftanın beş, altı günü yapılan ağır kardiyolar, zorlu mekikler yağ yakımında size yardımcı olmaz, hızla bıktırır ve yorar. Bunun yerine, haftada üç gün birden çok kas grubunu çalıştırıp kas kütlesi artırmaya yönelik olan egzersizler, yağ yakımını hem hızlandırır hem de sürekli hale getirir. Bu egzersizler doğru yapıldıkları zaman, dinlenme süresinde de yağ yakımı devam edecektir. Zorlayıcı ve sıkıcı egzersizler yerine tüm kas gruplarını çalıştıran, güçlendiren egzersizlerle hem daha fazla kalori yakımı sağlanır, hem de bolca hormon salgılanır. Böylece göbek eritme konusunda önemli yol kat edilmiş olur.

yürümeyi günlük rutine sokarak göbek eritmeye katkı sağlayabilirsiniz

Aslında en önemli nokta, yukarıda anlattıklarımı bir görev olarak değil, hayat rutini olarak görmek. Başta eziyet gibi gelen bu hareketler ve değişiklikler zamanla hayatınızın bir parçası olup size keyif vermeye başlayacak. Spor sonrası salgılanan mutluluk hormonu da cabası…

Sabah Kahvaltısı İçin Shake Tarifi

300 ml yarım yağlı süt

1 avuç yer fıstığı

3 yemek kaşığı yulaf

1 adet muz

1 tatlı kaşığı tarçın

Tüm malzemeleri blenderdan geçirip içmek, hızlı ve sağlıklı bir sabah kahvaltısı sağlar.

Bol sağlıklı günler!

Ulaş Akkaya – Sporcu

6 YORUMLAR

  1. Merhaba işim gereği dengesiz besleniyor ve çok az hareket ediyorum iki ogün arası çok fazla acıkıp porsiyonlarimi kontrol edemiyorum sizce ne yapmam gerek boy 180cm kilo 95

    • Merhaba öncelikle ilginize teşekkürler. İki öğün arası acıkmanızın sebebi muhtemelen öğünlerinizde basit karbonhidratları ( beyaz ekmek, pirinç vb) fazla tüketmeniz. Bunun için öğünlerinize daha yavaş sindirilebilir karbonhidratlar (yulaf, bulgur, tahıllı ekmekler, tatlı patates) ekleyebilir ve ara öğün ekleyerek açlık duygunuzu bastırabilirsiniz. Örneğin 2 öğün arasında 1 adet elma, bir miktar yer fıstığı gibi küçük atıştırmalıklar ve öğün aralarında bol bol su içmeye de özen gösterin ve ana öğüne oturmadan önce su için.

  2. Merhabalar bilgilendirici yazı için teşekkür ederim. 183 boyundayım 76 kiloyum zayıf görünüyorum ancak göbeğim var bu sıkıntının önüne nasıl geçebilrim? ilginize teşekkürler.

    • 183 boya 76 kg aslinda beden kitle indeksi göz önüne alındıgında normal sedanter yani antrenmansiz bir vucut için normal kilonuz. Fakat göbek bölgenizde yaglanmanin sebebi yazimda da belirttiğim gibi yanlis beslenme ve hareketsiz yasamin bir araya gelmesi sonucu ortaya cikiyor. Gunluk yasantiniza kucuk bir egzersiz rutini ekleyip kas kutlenizi arttirmaniz ve beslenmenizde yazimda bahsettigim bazi degisiklikleri yapmaniz sizi sonuca goturecektir. Youtube kanalimda haftalik videolar cekmeye calisiyorum evde, spor salonuna gitmeden yapabileceginiz egzersizleri iceren videolar da onumuzdeki surecte gelecek takipte kalin. Saglikli günler diliyorum

  3. İyi günler, 37 yaşındayım. 2 doğum yaptım. 1.63 boyunda 75 kiloyum. Kilo vermek istiyorum ama nerden başlamam gerektiğini bilemiyorum. Ameliyat olmayıda düşünüyorum. Önerileriniz var mı? Teşekkürler.

    • Merhabalar Leyla hanım ameliyattan önce beslenme ve yaşam stilinizde değişiklikler yaparak kilo vermenizi öneririm. Nereden başladiğinizin bir önemi yok. Muhim olan bir yerden başlamak ve basamak basamak ilerlemek. yazımda da belirttiğim gibi küçük değişiklikler yapmanız sizi hem daha saglıklı yapacaktır hem de istediğiniz gorünüme kavuşmanızda anahtar rol oynayacaktır. Örnegin sabah kahvaltilarinizi atlamayla işe başlayabilirsiniz kalkar kalkmaz kahvaltı yapmak yerine 1 kahve içip 2 3 saat aç kalmayi deneyin. Yine öğünlerinizden önce 2 bardak su içmeye de bugün itibari ile başlayabilirsiniz. Sağlıklı günler diliyorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here