Evde Cilt Kanseri Taraması Nasıl Yapılır?

0
1396

Herhangi bir dermatolog, tam bir muayene için dermatoloğa yıllık bir ziyaretin cilt kanseri önleme sürecinin önemli bir parçası olduğu konusunda hemfikirdir. Ancak bunun yeterli olmadığına da katılırlar. Çünkü programlı cilt kontrolleri arasındaki süre, evde aylık kendi kendinize yapabileceğiniz muayene sayısından çok daha fazladır. Evde cilt kanseri taraması yapmak bu sebeple çok önemlidir.

Evde cildinizi incelemek külfetli gelebilir. Ancak vücutta gelişen diğer kanserlerin aksine, cilt kanserleri genellikle gözle görmek mümkündür. Bu nedenle hem evde hem de dermatologla yapılan cilt muayeneleri özellikle hayati önem taşır.

Evde kendi kendine muayenelerin bir başka artısı ise cilt kanserini tespit etmeniz durumunda erken teşhis hayatınızı kurtarır. Yayılma şansı olmadan erken tespit ve tedavi edilen cilt kanserlerinde iyileşme şansı yüksektir.

Amerikan Kanser Derneği’ne göre, her yıl teşhis edilen 5 milyondan fazla cilt kanseri vakasının çoğu düzenli taramalar ve güvenli güneşe çıkma alışkanlıkları ile önlenebilirdi.

Vücudunuzu potansiyel olarak tehlikeli durumlar için taramaya nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız yalnız değilsiniz. Bu değişiklikleri ne sıklıkla taramalıyız ve tam olarak neyi kontrol etmeliyiz?

Evde Cilt Kanseri Taramasını Ne Sıklıkta Yapmalısınız?

Çoğu otorite aylık tam vücut taraması yapılmasını önerir. Farklı cilt kanserleri, farklı hızlarda büyüme özelliği gösterir. Daha önce gördüğünüz bir bulgu size sonraki dönemlerde eğer bir hastalık varsa süreci hakkında büyük ipuçları sağlar.

Evde Cilt Kanseri Taraması Sırasında Neler Aramalısınız?

Cilt kanserinin en yaygın üç formu vardır ve hepsini anlamak önemlidir.

Bazal Hücreli Karsinom (BCC): Cilt kanserinin en yaygın şeklidir. Açık yaralar, kırmızı lekeler, parlak yumrular, pembe şişlikler, yara izleri veya hafif yükseltilmiş, yuvarlatılmış kenarları ve / veya merkezi girintili şişlikler gibi belirtiler görülür. Bununla birlikte, BCC’ler kişiden kişiye farklı belirtiler gösterir.

Skuamöz Hücre Karsinomu (SCC): Cilt kanserinin ikinci en yaygın şeklidir. Pullu kırmızı lekeler, açık yaralar, pürüzlü, kalınlaşmış siğil benzeri ciltler veya merkezi depresyonla büyüyen şişlikler belirtiler arasındadır. Bu lezyonlar en çok vücudun güneşe maruz kalan bölgelerinde bulunur. Ancak cinsel organlar da dahil olmak üzere güneş görmeyen bölgelerde de belirtilerin oluşabileceği bilinmektedir. Bu yüzden kasık, parmak uçları, ağız bölgesine de özellikle dikkat edilmelidir.

Melanom: Yayılma kabiliyeti nedeniyle en ölümcül cilt kanseri şeklidir. Melanom, tipik olarak pigmentlidir. Ancak melanomların yaklaşık yüzde 10’u amelanotik melanom olarak da bilinmemektedir.

Pigmentli melanom durumunda ABCDE kuralı kullanılmalıdır. Kural şunları içerir:

  • A – Asimetri: Büyüme asimetriktir
  • B – Sınır: Sınır düzensizlik gösterir; pürüzlü veya pürüzlü kenarlar
  • C – Renk: Siyah, kahverengi, ten rengi, kırmızı, beyaz veya mavi gibi çeşitli renk tonları
  • D – Çap: Altı milimetreden daha büyük
  • E – Gelişen: Gelişme ya da değişme gösterdi mi?

Evde Cilt Kanseri Taraması Nasıl Yapılır?

Uzmanlar, evde bir taramanın en önemli bölümünün tutarlılık olduğunu kabul ediyor. Her seferinde aynı kuralları, adımları ve düzeni takip ederek sonunda rutin hale getirmeniz gerekiyor.

Çoğu hasta yüzünden başlayarak kollarını, göğsünü, bacaklarını, ayaklarının üstlerini, ayak tabanlarını kontrol ederek devam eder. Ancak vücudunuzun arka tarafını kontrol etmeye gelince işler biraz zorlaşır. Böyle bir durumda da kendinize bir tarama partneri bulmanızda ya da elinize bir ayna almanızda fayda var. El aynası boynunuzun, omuzlarınızın, sırtınızın ve kalçanızın incelenmesinde yardımcı olur. Bu bölgelerin fotoğraflarının çekilmesi de çok yararlı yöntemlerden biridir. Lezyonu yakından incelemek, ilerleyen dönemlerde değişip değişmediğini görmek, gerçekten sizin için hayat kurtarıcı olacaktır.

Cilt Kanseri Nedir, Neden Olur, Belirtileri ve Korunma Yolları başlıklı yazımızı okuyarak Cilt (Deri) Kanseri hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here