Ev Yapımı Doğal Güneş Kremleri İşe Yarar mı?

0
549

Hayatımız doğal ve organik üzerine kurulu bir hale gelmeye başladı. Tükettiğimiz tüm ürünlerin sağlığımızı direk olarak olumsuz etkilediğini düşünürsek aslında organik yaşam tam da ihtiyacımız olan şey. Peki beslenmemize dikkat ettiğimiz kadar kullandığımız kozmetik ürünlerine de dikkat ediyor muyuz? Ev yapımı doğal güneş kremleri gibi doğal ürünler ile cildimizi hem güneşten korumaya hem de cildimizin bakımını yapmaya özen gösteriyor muyuz?

Ev yapımı doğal güneş kremi nasıl yapılır?

Güneş, ozon tabakasının neredeyse etkisiz hale gelmesi sonucu artık hepimiz için oldukça tehlikeli bir hale geldi. Içerdiği ışınlar cildimizi yaşlandırırken aynı zamanda kırışmasına, kararmasına, kendi rengini kaybetmesine de neden oluyor. Cilt kanserinin son zamanlarda artmasının asıl nedenlerinden biri güneş ışınları. Özellikle de beyaz tenli kişiler için yaz aylarında güneş altında dolaşmak çok ama çok tehlikeli. Kendimizi güneşin olumsuz etkilerinden korumak için güneş varken dışarı çıkmamak bir çözüm değil. Çünkü aynı zamanda güneşe de ihtiyacımız var. Işte bu noktada güneş koruyucuları devreye giriyor. Öyle ki yağmurlu havalarda bile güneş koruyucu kullanmak gerekiyor. Peki güneş koruyucular nasıl işe yarar, neye göre seçilir ve evde doğal güneş koruyucu yapılabilir mi?

En doğal güneş koruyucu olarak bilinen malzeme coconut oil yani hindistan cevizi yağıdır. Havuç yağı, kakao yağı gibi bu yağlar aslında sizin cildinizi güneş ışınlarından korumaz. Içerisine bir çok yardımcı madde katarak yapabileceğiniz ev yapımı doğal güneş kremleri istediğiniz etkiyi almanızı sağlamayacaktır. Çinko oksit gibi shea yağı gibi maddeler eklendiğinde güneş kremi daha etkili hale gelebilir.

Doğal güneş kremleri korur mu?

Ev yapımı güneş kremlerinin etkisi nasıldır? Ev yapımı güneş koruyucular güneşten gerçekten her güneş kremi cildinizi güneşin olumsuz etkilerinden koruyor demek değildir. Öncelikle kullanacağımız güneş kreminin uv etkili olması gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Peki ev yapımı güneş kremleri neden bizi güneşin olumsuz etkilerinden korumaz.

Organiklerin daha tehlikeli olduğu durumlar;

Kendin yap güneş kremlerinin gittikçe popüler olduğu şu günlerde aslında bu durumu bir sorgulamak gerekiyor. Tek başına bitki yağları cildi güneşten koruyabilir mi? Özellikle de hindistan cevizi yağı.

Şehir Efsanesi: Hindistancevizi yağı, güneşe karşı yeterli koruma sağlar

Hindistan cevizi yağı organik yaşamcı grubun “doğal” güneşten koruyucuyu düşündüğünde en popüler olanıdır. Bu inanç 2009 yılının sadece bir çalışmasından sonra başlamış olabilir, bu çalışma hindistancevizi yağının SPF 7 ile güneşten korunma görevi görebileceğini öne sürdü.

Ayrıca, SPF 7, dermatologlara göre SPF 30’un sağladığı yeterli güneş korumasını sağlamaz ve Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA) (en azından) SPF 15’in düşük tavsiyesine de uymaz. Mayo Clinic ayrıca hindistancevizi yağının güneş ışınlarının yüzde 97’sine kıyasla güneşin ultraviyole ışınlarının sadece yüzde 20’sini engellediğinden bahseder.

Ayrıca güneş kremi, FDA tarafından düzenlenmiş birkaç kişisel bakım ürününden biridir. Kozmetik güneş filtreleri bir ilaç maddesi olarak kabul edilir.

Yapılan araştırmalarda doğal bitki yağları güneş koruyucu olarak denenmiş olmasına rağmen ne kadar etkili sonuçları olduğu kesin olarak anlaşılamamıştır. Bu nedenle evde yapacağınız güneş kreminin ne kadar etkili olacağını şu anda aslında kimse garanti edemez.

Ev yapımı güneş kremlerinin içerisindeki diğer maddeler nelerdir?

Bir güneş koruyucunun etkili olması için UV emici veya UV engelleyici koruma sağlaması zorunludur. Yeterli UV emici veya UV engelleyici bir koruma sağlamak kaydıyla hindistan cevizi yağı veya bu konuda başka bir doğal yağ olduğunu kanıtlayan bir bilimsel çalışma yoktur. Ancak, çinko oksit (bu ev yapımı güneş kremi tariflerinde ana bileşen) olduğu sürece, aktif kozmetiklerin karıştırılması önerilen miktarın eklenmesi kadar kolay değildir.

Dikkate alınması gereken birkaç önemli faktör vardır, örneğin:

  • aktif olmayan maddeler ve aktif bileşenlerle nasıl reaksiyona girdikleri
  • cilt üzerinde eşit ve koruyucu bir kaplama sağlamak için nasıl karıştırılır?
  • pH seviyeleri ve formülün şişedeki zaman içindeki etkinliğini nasıl koruyacağı

Güneş kremlerinin neden oldukça pahalı olduğunu hiç merak ettiniz mi? Ya da neden bir cilt bakım markası koleksiyonlarında hiç güneş koruyucu kullanmıyor?

Çünkü güneşten korunma formüle edilmesi en zor ürünlerden biridir. Güvenli ve etkili kabul edilmesi için önemli, pahalı testler gerekir. İyi formüle edilmiş bir güneş kremi yaratan birçok kimya, yıllarca test ve aktif ve inaktif bileşenlerin uygun oranları vardır.

Kimyasallara karşı mineral ve güneş koruyucu faydaları

Kimyasal güneş kremi, UV ışınlarını emerek bir sünger gibi davranır, daha sonra onları daha az zararlı bir radyasyona dönüştürür.

Fiziksel veya mineral güneş kremi, cildin üstüne yerleşerek  UV ışınlarını bloke ederek veya saptırarak bir kalkan görevi görür.

Ev yapımı güneş kremleri etkili değildir. Sizin ve aileniz için güneşten korunma çok daha önemlidir. Ayrıca uzun vadede cilt kanseri ve ciddi derece cilt yanıkları oldukça ciddi risklerdir.

Doğal yağlar UV ışınlarını doğru dalga boylarında emmez

Doğal yağlar ve güneşten korunma ile ilgili en zorlayıcı bilgi budur. Aynı 2015 çalışmasında, yalnızca saf E vitamini yağı, yaklaşık 310 nanometrede, herhangi bir önemli UV ışını dalga boyu emilimini göstermiştir.

Bununla birlikte, güneşin UVB ışınları 290 ila 320 nanometre arasında yayılır ve UVA ışınları 320 ila 400 nanometre arasında yayılır. Bu, temel olarak, E vitamininin UVA ışınlarını (bizi yaşlandıran ışınları) ve sadece yaklaşık 10 nanometre UVB ışınını (bizi yakan ışınlar) emmediği anlamına gelir. Gerçek güneşten korunma hakkında konuşurken bu oldukça önemsiz.

Hindistan cevizi yağı da dahil olmak üzere diğer tüm yağlar, doğru dalga boylarında çok kısaydı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here