Çiftler arasında sorunlara da yol açabilen ve halk arasında bel gevşekliği olarak da bilinen erken boşalma sorunu nedir? Erken boşalma sorunu nasıl tedavi edilir? Erken boşalma sorunu ve sertleşme sorunu arasında bağlantı var mı?
Erken boşalma sorunu cinsel ilişki sırasında erkeğin boşalma süresinin hızlı olması durumudur ve genel ejakülasyon sorunudur. Uluslararası yönergelere göre erken boşalma olarak tabir edilen süre, cinsel birleşmenin gerçekleştiği andan itibaren 1 dakika içerisinde gerçekleşir. Endişeye gerek duyulacak bir durum olmasa da birçok erkek için erken boşalma, moral bozucudur ve cinsel hayatta sorunlara yol açabilir. Bu durum genellikle psikolojik bir sorun olarak düşünülse de bazı durumlarda biyolojik sebepler de etken rol oynar.
Boşalma Süreci
Boşalma, merkezi sinir sistemi ile kontrol edilen bir süreçtir. Cinsel olarak uyarılan erkeklerde vücut, omurilik ve beyne sinyaller gönderir. Erkekler yeterli tatmin seviyesine ulaştığı zaman sinyaller beyinden üreme organlarına iletilir. Böylece penis aracılığıyla dışarı sperm atılır ve boşalma süreci sonlanır.
Boşalma süreci 2 aşamada tamamlanır. Bunlar emisyon ve çıkarmadır;
Emisyon
Emisyon aşamasında sperma testislerden prostata doğru hareket eder ve sperm oluşturmak için meni ile karışır. Sperm kanalı, spermayı testislerden prostata ve oradan da penise ulaştırır.
Çıkarma
Çıkarma aşaması penisteki kasların kasılması ile gerçekleşir. Bu sayede sperm penisin dışına çıkar. Boşalma ve orgazm genellikle aynı anda gerçekleşir. Bazı erkekler orgazm olmadan boşalır. Genellikle boşalmanın ardından ereksiyon hali sona erer.
Erken Boşalma ve Sertleşme Sorunu
Sertleşme sorunu olan erkekler için bazı durumlarda boşalma sorunu da problem haline gelebilir. Bu durumda erkek, cinsel ilişki için yeterli sertlik sağlayan ereksiyon haline ulaşamaz ya da sertleşmeyi uzun süre sağlayamaz. Boşalma sürecinin ardından sertleşme süreci sona erdiği için sorunun halk arasında bel gevşekliği olarak da bilinen erken boşalma ya da sertleşme sorunu olduğunu tespit etmek zor olabilir. Bu tip vakalarda öncelikli olarak tedavi edilmesi gereken durum sertleşme sorunudur. Sertleşme sorunu tedavisi başarılı olduğu takdirde erken boşalma sorunu da ortadan kalkabilir.
Erken Boşalma Sorunu Nedenleri
Serotonin
Serotonin soruna yol açan bir faktör olabilir. Serotonin sinirler tarafından üretilen doğal bir maddedir. Beyindeki yüksek serotonin oranı boşalma süresini uzatır. Serotonin azlığı ise boşalma süresini kısaltır ve erken boşalmaya sebep olur.
Psikolojik Etkenler
Ruh sağlığı da erken boşalmaya sebep olabilir. Bu sorunlar;
- Geçici depresyon
- Stres
- Suçluluk
- Gerçekdışı cinsel performans beklentisi
- Güven eksikliği
- İlişkide yaşanan sorunlardır.
Duygusal sorunların üstesinden gelmek sorunun çözümüne yardımcı olur.
Yaş
Erken boşalma sorununun sıklıkla görüldüğü bir yaş grubu yoktur. Yaşlılık faktörünün erken boşalma sorunu ile doğrudan bağlantısı olmasa da yaş ilerledikçe ereksiyon ve boşalma süreçlerinde değişiklikler yaşanır. Yaşlı erkekler için ereksiyon yeterince sert olmayabilir ya da uzun sürmeyebilir. Ereksiyon hali, boşalma gerçekleşmeden önce yeteri kadar sürmeyebilir. Boşalma hissi daha kısa sürebilir. Bu gibi değişimler doğal olarak yaşlı erkeklerin daha erken boşalmasına sebep olabilir.
Partner ile olan ilişki durumu
Erken boşalma sorunu yaşayan erkekler, seks partnerleri ile olan paylaşımlarında eksiklikler yaşadığını düşünebilir. Bu durumda erkekler sinirli, utangaç ya da üzgün hissedebilir ya da partneri ile olan iletişimini sonlandırabilir. Erken boşalma sorunu yalnızca erkekleri değil partnerlerini de etkileyebilir. Partner, cinsel yakınlıkta meydana gelen değişimler sebebiyle üzgün hissedebilir ve ayrıca iletişimde de sorunlara yol açar.
Sorunu dile getirebilmek ve konuşabilmek önemli bir adımdır. Çiftlerle psikolojik danışma ya da seks terapisi sorunun çözümünde yardımcı olabilir. Sıkıştırma taktiği gibi egzersizler boşalma süresini uzatmak amacıyla erkekler ve partnerleri için faydalı olabilir. En önemlisi çiftlerin rahatlama ve gevşeme yöntemlerini öğrenmesi gerekir. Performans kaygısı gibi endişe sebepleri erken boşalma sorununu daha da kötü hale getirebilir.
Erken Boşalma Sorunu Nasıl Teşhis Edilir?
Erken boşalma sorunu cinsel tatmine engel olduğu zaman mutlaka bir sağlık danışmanına başvurulmalıdır. Sağlık uzmanı erken boşalma sorununa sebep olan etkenleri teşhis etmek için sağlık muayenesi yapar ve şu gibi soruları sorabilir:
- Erken boşalma sorunu ne sıklıkla yaşanır?
- Ne kadar süredir erken boşalma sorunu yaşıyorsunuz?
- Sorun sadece bir partnerle mi yoksa partnerlerin tümüyle mi yaşanıyor?
- Sorun, cinsel ilişkideki her denemede mi yaşanıyor?
- Ne tür cinsel faaliyetleri ne sıklıkla gerçekleştiriyorsunuz? (Ön sevişme, mastürbasyon, cinsel ilişki, görsel işaret kullanımı gibi)
- Bu sorun cinsel faaliyetlerinizi nasıl etkiliyor?
- Kişisel ilişkileriniz nasıl?
- Sorunu daha iyi ya da daha kötü yapan durumlar var mı? (Uyuşturucu, alkol, sigara vb)
Sağlık muayenesi ile herhangi bir sorun tespit edilirse laboratuvar testi gerekir.
Erken Boşalma Sorunu Nasıl Tedavi Edilir?
Psikolojik tedavi, davranışsal terapi ve tıbbi tedavi, erken boşalma sorunu için izlenen temel tedavi yöntemleridir. Bazı durumlarda birden çok tedavi yöntemine başvurulur.
– Erken Boşalma Sorunu için Psikolojik Tedavi
Terapi, cinsel ilişkide sorunlara sebep olan olumsuz his ve duyguları irdeleme yöntemidir. Psikolojik tedavi, tek bir tedavi yöntemi olarak ya da tıbbi ve davranışsal terapi gibi yöntemlerle beraber uygulanabilir. Terapinin amacı sorunların kaynağını tespit etmek ve erken boşalma sorununu ortadan kaldıracak çözümleri bulmaktır. Psikolojik tedavi kişinin cinsel performansı hakkında daha az endişe duymasına yardımcı olur. Tedavi sayesinde kişinin cinsel güveni artar ve partnerini tatmin etmeyi artıracak bilince kavuşturur.
– Davranışsal terapi
Davranışsal terapide boşalmayı geciktirici toleransı inşa etmeyi sağlayacak egzersizler kullanılır. Terapinin amacı erken boşalma sorununa çözüm geliştirmektir. Bu egzersizler sıkıştırma ve dur-başla teknikleridir. Egzersizlerin başarılı olarak uygulanması sorunun kalıcı olarak çözümüne yardımcı olmayabilir. Egzersizlerin başarılı sonuç vermesi partnerlerin de yardımı ile mümkündür.
Sıkıştırma Tekniği
Sıkıştırma tekniği, erkeğin partnerinin, penisi boşalmaya yakın duruma getirene kadar uyarır. Erkek boşalmaya yakınsa partneri penisi sert şekilde sıkar ve böylece boşalma süreci aşamalı olarak gerçekleşir. Bu tekniğin amacı erkeğin orgazm olmasına sebep olan hissin farkında olmasını sağlamaktır. Bu sayede kişi orgazm durumunu daha iyi kontrol edebilir ya da erteleyebilir.
Dur-Başla Tekniği
Dur-Başla Tekniği, erkeğin partnerinin, penisi boşalmadan hemen önce uyarmasıdır. Partner daha sonra uyarma işlemini durdurur ve penisin sertliğini kaybetmesini bekler. Kontrolü tekrar ele alan erkek partnerinden penisini tekrar uyarmasını ister. Bu teknik 3 defa uygulanır. Dördüncü denemede boşalma gerçekleşir. Bu tekniğin haftada 3 defa partnerlerle gerçekleştirilmesi gereklidir.
Tıbbi Tedavi
Erken boşalma sorunu olan erkekler için bazı durumlarda doktor kontrolü ile ilaç, krem ya da sprey kullanılması önerilir. Tedavi sürecine yanıt vermeyen ilaç bir başka ilaçla değiştirilebilir. İlaçların kullanım sıklığına doktor karar verir.
Boşalma süresini geciktiren sprey ve kremler de vardır. Bu sprey ve kremler ortalama boşalma süresini uzatır.
Erken Boşalma Sorunu için Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Erken boşalma sorununa iyi geldiği söylenen bazı sebze ve meyveler vardır. Ispanak, hindi, istiridye, badem ve karpuz tüketiminin erken boşalma sorununa iyi geldiği düşünülüyor.
Sünnet erken boşalmaya sebep olur mu?
ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi’ne göre sünnet penisin hassasiyetini önemli ölçüde etkiliyor. Sünnet işleminin düzgün yapılmaması erken boşalma sorununa sebep olabiliyor. Kütüphane tarafından 47 denek üzerinde yapılan bir deneyin sonuçlarına göre sünnet sonrasında erkeklerde erken boşalma sorunu yaşanmadığı ortaya konmuştur.
Erkeklerde erken boşalma sorunu ne kadar yaygındır?
ABD’de 18 ve 59 yaş aralığındaki her üç erkekten biri erken boşalma sorunu yaşar. Dünya genelinde erkeklerin yüzde 50’sinin erken boşalma sorunu yaşadığı düşünülmektedir.
Kadınlar erken boşalma sorunu yaşanmakta mıdır?
Uluslararası Cinsel Tıp Derneği ISSM’ye göre kadınlarda erkeklerdeki erken boşalma sorununa benzer erken orgazm sorunu görülebilmektedir. Pek yaygın olarak görülmeyen bu sorun üzerinde yeterince akademik çalışma yapılmamıştır.
Erken Boşalma Sorunu Yaşayan Kişiler Hangi Doktora Gitmeli?
Erken boşalma sorunu yaşayan kişiler üroloji doktoruna görünmelidir.