En iyi akne tedavileri nelerdir? Akne (sivilce) nasıl geçer?

0
318

En iyi akne tedavileri nelerdir? Akne (sivilce) nasıl geçer? İşte en iyi akne tedavileri ve akne nasıl geçer sorusunun yanıtı…

En iyi akne tedavileri nelerdir? Akne nasıl geçer?

Akne oluşumu hormonal, genetik ya da hijyen gibi farklı faktörlere dayanır. Aknenin oluşum sebebine göre tedavi yöntemleri de farklılık gösterir. Akne türüne göre belirlenecek olan tedavi en iyi sonucu verir. Akne oluşum sebepleri ve tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

En iyi akne tedavileri nelerdir? Akne (sivilce) nasıl geçer?

Hormonal akne tedavisi

Vücudun salgıladığı hormonlar akne oluşumuna yol açabilir. Hormonal akne belli bir zaman aralığında ortaya çıkar ve ardından söner. Hormon salınımı sebebiyle ciltte normalden daha fazla yağlanma oluşur. Aşırı yağlanma ciltteki porları doldurur ve bu durum akne oluşumuna sebep olur.

Salisilik asit ve benzoil peroksit içeren ürünler hormonal akne tedavisi için etki gösterir. Bu maddeleri içeren ürünler akne oluşumunu daha ilk aşamada önler. 

Beyaz uçlu sivilce tedavisi

Beyaz uçlu sivilce ciltteki porlara sıkışan ölü hücreler sebebiyle oluşur. Porlara sıkışan ölü hücre zamanla bakteri ve yağ oluşumuna yol açar ve beyaz uçlu sivilce meydana gelir. Enflamasyon oluşumu durumunda sivilcenin etrafı kızarır. 

Salisilik asit içeren ürünler beyaz uçlu sivilce tedavisi için etkilidir. Bir tür beta hidroksi asit olan salisilik asit, ciltte aşırı yağlanmayı önler ve porları tıkayan ölü hücreleri ortadan kaldırır. 

Kabarcık tedavisi

Bir tür enflamatuvar akne olan kabarcık, bakteri sebebiyle oluşur. Ciltte bakteri oluşumu enflamasyona yol açar ve akne daha kırmızı bir görünüm alarak hassaslaşır.

Benzoil peroksit içeren cilt ürünleri, bakteri öldürücü ve enflamasyon azaltıcı etkisi sebebiyle kabarcık oluşumunun önüne geçer. Bu ürünler cildi çok fazla kurutursa nemlendirici krem sürmek gerekir.

Çıban tedavisi

Çıban da bir tür enflamatuvar aknedir. Beyaz uçlu sivilce ile karıştırılabilir. Çıban da tıpkı kabarcık gibi bakteri sebepli oluşur. 

Benzoil peroksit içeren cilt ürünleri çıban tedavisi için uygundur. Bu maddeyi içeren ürünler bakterileri öldürür.

Kistik akne tedavisi

Ciltte oluşan akne büyük, kırmızı renkli ve ağrı veriyorsa büyük olasılıkla kistik aknedir ve ciddi bir sağlık sorunudur. Kistik akne genetik ya da hormonal sebeplerden kaynaklanır. Kistik akne genellikle aynı bölgede oluşur. Bu bölge sürekli olarak yağ ile kapanır ve akne oluşumu sık sık tekrarlanır.

Kistik akne oluşumuna karşı salisilik asit ve benzoil peroksit içeren ürünler kullandıysanız ve bir sonuç alamadıysanız mutlaka bir doktora görünmeniz gerekmektedir. Doktor kistik aknenin ciddiyetine göre ilaç, antibiyotik ya da topikal krem tedavisi verebilir.

Siyah nokta tedavisi

Siyah nokta özellikle yetişkin gençlerin ortak sorunudur. Ciltteki porlar kir ve yağ sebebiyle kapanır ve siyah küçük nokta görünümünü alır. Müdahale edilmezse siyah nokta zaman geçtikçe daha koyu görünmeye başlar. 

Cilt soyucu kremler siyah nokta oluşumunu engeller. Salisilik asit içeren siyah noktalara yönelik ürünler de tedavi için tavsiye edilir.

Kör sivilce tedavisi

Kör sivilce gözle görülmez. Cilt altında şişme hissi verir fakat cildin dış tabakasında herhangi bir oluşuma yol açmaz. Kör sivilce ağrı ve acı hissi yaratır ve son derece hassastır.

Kör sivilceyi elle çıkarmak tedaviyi daha kötüye götürür. Kör sivilce genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Kör sivilce rahatsızlık ve çok ciddi ağrı hissi yaratıyorsa bir doktora görünmekte fayda vardır. Kör sivilcenin oluştuğu noktaya buz uygulayabilirsiniz. Buz uygulamasının ardından bu bölgeye salisilik asit ya da benzoil peroksit içeren jel sürebilirsiniz.

Kil maskesinin cildiniz için yapabilecekleri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here