En Doğru Sünnet Yaşı Nedir, Dikkat Edilmesi Gerekenler

0
677

İslaminancına göre erkek çocuklarının sünnet ettirilmesi gereklidir. Kimi otoritelere göre sağlık açısından çok faydalı ve gerekli olan bu durum, kimi otoritelere göre farklıdır. Peki, en çok sorulan soruya gelelim sünnet ne zaman yaptırılmalı? Sünnet yaşı ideal kaçtır ve sünnet konusunda en çok dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Sünnet nedir?

Sünnet, penis üzerindeki derinin belirli bir miktarda kesilmesi işlemidir. Cerrahi bir müdahaledir. Yenidoğan bebeklerde ve ileri yaşlarda yapılabilir. Yaşına göre uzman bir üroloji doktoru ve çocuk cerrahı tarafından ameliyathane ortamında yapılması gerekir. Dünyada, İslamiyet dışında pek çok din ve inanışta da sünnet uygulanmaktadır. Sünnet, sadece erkeklere yapılması gereken bir cerrahi işlemdir.

Sünnet aynı zamanda, Peygamber Hz. Muhammed’in yaptığı şeyler anlamına da gelir. Mesela Hz. Muhammed’in sakalını uzattığına inanılır, sakal uzatmak sünnettir. Namazın bazı bölümleri farz bazı bölümleri sünnettir. Peygamberin yaptığı ve insanların da sevap kazanmak için aynısını yaptığı şeylere de sünnet denir.

İdeal sünnet yaşı nedir?

Sünnet ne zaman yapılmalıdır sorusunun cevabı aslında bebek yeni doğduğu zamandır. Yenidoğan bebeklerin acı alma ve hissetme duyuları da henüz çok gelişmediği için bebeğin en hızlı bir şekilde iyileşeceği dönem bu dönemdir. Yenidoğan bebeklerde sünnet işlemi genel anestezi yapılmadan sadece bölgesel uyuşturma ile kolaylıkla yapılabilir. Bebek doğduktan bir kaç gün sonra doktorların uygun olduğunu söylediği anda bu işlem yapılabilir. Sünnet işlemi uzman ürolog ve çocuk cerrahı tarafından yapılmalıdır.

Bebeklerde sünnet yapıldıktan sonra iyileşme hızlı olur. Sünnet sonrasında bebek 2 gün sonra yıkanabilir. Sünnet sonrası anne babaların bebeğin altını sık sık alması, 3-4 gün bezlerinin çok sık değiştirilmesi gerekir. Dikişlerin tamamen yok olması 10 günü bulur ancak bebekler 3-4 gün içerisinde iyileşir.

Eğer yenidoğan zamanını kaçırdıysanız ya da bebeğiniz hastaydı ve sünnet yaptıramadıysanız o zaman ideal yaşın 6 yaş ve sonrası olduğu bilinmektedir. Çocuk cerrahisi ve üroloji uzmanları, çocukların 2-6 arasında sünnet olmalarının onların cinsel gelişimi açısından zararlı olacağını söylemektedirler. 2- 6 yaş arasında sünnet olunması çocuklarını onlar için, penisinin tamamen kesileceği ve artık erkek olmayacağı anlamına gelir. Eğer bu arada çocuk sünnet edilmek zorunda kalınırsa o zaman genel anestezi altında, tamamen uyutularak sünnet edilmesi gerekir.

Sünnet faydalı mıdır, sünnetin faydaları nelerdir?

Bazı çocuklardaki hastalıkların yaşı uygun olmasa bile acilen sünnet yapılmasını gerektirebilir. Bunların başında bazı idrar yolu enfeksiyonları gelir. Penis ucunun tamamına yakınının kapalı olması, doğuştan gelen rahatsızlıklar, böbreklerin şiş olması gibi durumlar tıbbi olarak sünneti mecbur bırakır.

Sünnetin faydaları arasında ilk sırada temizlik ve hijyen gelir. Yapılan araştırmalara göre sünnet olmuş erkeklerin sünnet olmayan erkeklere göre daha az penis kanseri gibi hastalıklara yakalandıkları bilinmektedir. Ayrıca sünnetli erkeklerin partnerlerine de daha az hastalık bulaştırdığı bilinmektedir.  Sünnet derisinin kesilmesi, bu bölgedeki enfeksiyonların azalmasını sağlar. Sonuç iyibariyle de sağlıklı bir durum ortaya çıkar.

Sünnet sonrası ve sünnet düğünü uygulamaları

Günümüzde sünnet sonrası süreç çok daha az acılı ve kolaydır. Özellikle bebeklik döneminde sünnet olmuş çocuklar bu sürece dair hiç bir şey hatırlamazlar. Sünnette en büyük tehlike, sünnet derisinin gerekenden daha az ya da fazla kesilmesidir. Bunun dışında penis başısının kesilmesi ya da yaralanması da vardır ancak uzman bir cerrahın bu tarz bir hata yapma ihtimali pek yoktur. Bu nedenle çocukların hastane de ya da klinik ortamında uzman bir cerrah tarafından sünnet edilmesi önemlidir.

Sünnet sonrası düğünler, adet olarak yapıldığı için istenilen zamanda yapılabilir. Çocukların eğlenmesi, ailelerin bir araya gelmesi için planlanan sünnet düğünü artık uygulamadan çok sonra uygun bir zamanda yapılmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here