En Doğru Kahvaltı Saati Ne Zamandır?

0
758

Sağlıklı bir kahvaltı sağlıklı ve zinde olmanın altın anahtarıdır. Artık hepimiz anladık ki kahvaltı olmadan olmaz. Peki kahvaltı ne zaman yapılmalıdır, bunun için en uygun zaman nedir? Kimler kahvaltıda neler yemeli, neler yememelidir? Sizler için harika bir kahvaltı rehberi hazırladık.

Kahvaltıda ne yenmeli?

Bu sorunun tek bir yanıtı yoktur. Çünkü herkesin vücudu, metabolizması, yapısı, yağ miktarı vs farklıdır. Doğal olarak da alması gereken kalori miktarı, bu kalorileri nelerden alması gerektiği değişebilir. Öncelikle kahvaltıda yenmesi gerekenler yaşa ve cinsiyete göre değişir. Erkeklerin metabolizma hızı kadınlara göre daha fazla olduğu için erkeklerin daha fazla kalori alması gerekir. Kadınların erkeklerden daha az kalori ve yağ alması gerekir. Bu erkekler daha fazla hareket eder anlamına gelmez, sadece yapısal olarak erkeklerin metabolizma hızı daha yüksektir.

Çocukların kahvaltıda süt, yumurta, peynir ve zeytin gibi temel besin ögelerinden mutlaka yeteri kadar alması gerekir. Ayrıca çocuklar zeytinyağı, bal ve kaymak gibi doğal gıdalardan da bol bol tüketmelidir. Ilerleyen yaşlarda tereyağı, kaymak gibi hayvansal gıdalar kolestrolü yükselttiği için kahvaltıdan çıkarılabilir. Ancak küçük çocuklar için bu tarz doğal hayvansal gıda kaynakları çok ama çok önemlidir.

Yaş ve cinsiyetten sonra kahvaltıde yenmesi gerekenleri belirleyen diğer bir unsur spordur. Düzenli olarak egzersiz yapan kişilerin düzenli olarak egzersiz yapmayan kişilere göre daha fazla kalori ve protein alması gerekir. Yeterli protein alınmadığı taktirde kaslar zayıflar ve yorgunluk ortaya çıkar. Ağırlık çalışmak ya da fitness gibi etkisi yüksek sporlar yapan kişilerin kahvaltılarında kesinlikle yumurta yemesi gerekir,hatta bazen iki üç yumurta bile yiyebilirler. Ayrıca ağır spor yapan kişilerin kahvaltılarında mutlaka yulaf gibi tam tahıl ürünlerinden, hindi füme gibi yüksek proteinli gıdalardan ve gerekirse süt bazlı protein tozlarından tüketmesi gerekir.

Ne zaman kahvaltı edilmelidir?

Kahvaltıda neler yenmesi gerektiği konusunda bir çok unsurun etkili olduğunu gördük. Yani cinsiyet, yaş, hareket, egzersiz yapıp yapmıyor olmak, ne tarz işte çalıştığımız dahi kahvaltıda neler yememiz gerektiğini etkiliyor. Tıpkı bunun gibi kahvaltı zamanını da etkileyen bir çok unsur var. Sabah kaçta kalktığınızdan spor yapıp yapmadığınız, şeker hastalığı gibi kan şekerinizi düşüren bir hastalığınız olup olmadığı, gündelik alışkanlıklarınız ve uyku saatiniz de kahvaltı zamanını belirlemede etkili.

Uzmanlara göre ortalama olarak en doğru kahvaltı zamanı sabah uyandıktan sonraki iki saat içerisinde. Eğer siz de sabah canı bir şey istemeyenlerdenseniz kalktıktan iki saat sonra kahvaltı yapabilirsiniz. Ancak bu iki saati mümkün olduğunca geçirmeyin. Yani sabah altıda kalkıyorsanız sekize kadar, 9 da kalkıyorsanız 11 e kadar kahvaltı yapabilirsiniz.

Şeker ve tansiyon hastalarının özellikle de şeker hastalarının aç kalmaması gerektiğini biliyoruz. Eğer şeker hastasıysanız sabah kalktıktan sonraki bir saat içerisinde kahvaltı yapmanız gerekiyor. Aksi taktirde kan şekeriniz düşer. Bu bir saat içerisinde kahvaltı yapabilirseniz kan şekeriniz dengelenir, gün içerisinde dalgalanmalar azalır.

Spor yapanlar ne zaman kahvaltı yapmalıdır?

Uzmanlara göre egzersiz yapmadan en az bir saat mümkünse iki saat önce yemek yenmiş bitmiş olmalıdır. Sabah egzersiz yapanlar için bu durum biraz zor olabilir. Yani spora gitmeden önce kahvaltı yapmak için sabah 5 ya da 6 da kalkmanız gerekir. Pilates gibi yoga gibi vücudu aşırı derecede zorlamayan sporları yapıyorsanız kahvaltınızı spor sonrasında yapabilirsiniz.

Spor öncesi ya da sonrasında kahvaltı yapmak aslında size yani sizin vücudunuza kalmış bir şey. Eğer spordan önce kahvaltı yaptığınızda daha iyi spor yapıyorsanız o zaman erkenden kalkıp spor yapın, eğer tok karnına spor yapmak daha zorsa ve açken daha enerjikseniz o zaman spordan sonra kahvaltı yapın. Ancak unutmayın ki spor yaptığınız günlerin öncesi akşamı mutlaka akşam yemeği yemiş olun. Mideyi saatlerce aç bırakmak oldukça yanlıştır.

Egzersizlerinizi akşam yapıyorsanız o zaman spor öncesi yemek yemeği unutmayın. Yemekten sonra da en az iki saat geçmesine dikkat edin. Akşam yemeklerini geç yememek önemlidir.

Sağlıklı bir insan sabah erken kalkıp güne erken başlayan, dengeli bir kahvaltı yapan ve düzenli egzersiz yapan kişidir. Sabah erken kalkmak ve kahvaltı yapmak alışkanlık haline getirilmelidir. Çok çeşitli olmasa bile yeterli ve dengeli beslenmek için yataktan kalktıktan sonra iki saat içerisinde mutlaka kahvaltı yapın.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here