Egzama İlaçsız Kesin Olarak Nasıl Tedavi Edilir?

0
2015

Egzama, saçlı deride, ellerde, vücudun herhangi bir yerinde, yüzde, kulak arkasında ve tüm vücutta çıkabilen deri döküntüsü hastalığıdır. Egzama tedavisinde çok farklı ilaçlar ve yöntemler kullanılmasına rağmen sonuç almak oldukça zordur. Nedeni tam olarak bilinmeyen egzama için doğal ve bitkisel tedaviler en iyi sonuçları veren tedavilerdir. Peki, egzamayı ilaçsız yani doğal olarak tedavi etmek için neler kullanılabilir?

Egzama başlangıcı nasıl olur?

Egzama küçük bir bölümde bir anda oluşan sonrasında çevresine yayılabilen bir cilt hastalığıdır. Kaşınma yolu ile diğer bölgelere taşınabilen egzama, zaman zaman geçebilir, küçülebilir ve çevresine yayılabilir. Vücudunun herhangi bir yerinde egzaması olan birinin başka bir yerinde egzama çıkması muhtemeldir. Yani ellerinizde egzama varsa yüzünüzde, bacaklarınızda ya da saçınızda da egzama çıkma ihtimali vardır.

Egzamanın görünüşü ve ilerleyişi kişiden kişiye değişir. Kiminde sadece kaşıntı, kızarıklık ve kaşımaya bağlı döküntüler ve kabuklanma olurken kiminde içerisinde su bulunan kabarcıklar oluşabilir. Egzama saç derisinde görüldüğünde zor tedavi edilir. Bu noktada kullanılan şampuanlar, saç kremleri ve diğer bir çok kozmetik ürün de hastalığı şiddetlendiriyor olabilir.

Egzama bulaşıcı mıdır?

Egzama kişiden kişiye bulaşan bir hastalık değildir. Ancak saçında egzama olan birinin tarağını kullanmamak gerekir. Ellerinde egzama olan biri ile tokalaşılabilir, sorun olmaz. Egzama kişinin vücudunun bir yerinden başka bir yerine geçebilir ancak insandan insana geçmez. Ortak eşya kullanımları ile de geçtiği görülmemiştir.

Egzama ilaçları nelerdir, hangi tedavilerde kullanılır?

Genel olarak egzama ilaçları kaşıntıyı azaltma odaklı içerisinde bol miktarda kortizon bulunan ilaçlardır. Bir çok saç losyonu ve krem yanında haplar ve çözeltiler de vardır. Egzama ilaçlarının en önemli özelliği tamamen tedavi edici olmaması, sadece belirtileri azaltmasıdır. Ilaç kullanımı bırakıldığında egzama kendini yeniler. Bu nedenle egzama için bitkisel tedavi ve aspirin tedavileri sık sık kullanılır.

İçerisinde kortizon olmayan ilaçlar da egzama tedavisinde kullanılabilir ancak bunlar çok etkili ilaçlar değildir. Egzamanın vücudun hangi bölgesinde bulunduğuna, ne kadar ileri derece olduğuna bağlı olarak egzama ilaçları seçilir.

Egzama nasıl geçer? Evde bitkisel egzama tedavisi

Egzama vücudun neresinde olduğuna bağlı olarak genelde aşırı cilt kuruluğuna neden olan ya da aşırı cilt kuruluğundan kaynaklanan bir sorundur. Bu nedenle de ilk olarak cildin nemlenmesi sağlanmalıdır. Ellerinizde, ayaklarınızda, bacaklarınızda egzama varsa ilk olarak zeytinyağı gibi, hindistancevizi yağı ya da sarı kantaron yağı gibi yağlar ile bu bölgeleri nemlendirmeyi deneyebilirsiniz. Sarı kantoron yağını kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sarı kantaron yağı çok faydalı olmakla birlikte çok etkili ve keskin bir yağdır. Bu nedenle kullanımı doktor kontrolü altında olmalıdır.

Sarı kantaron yağını isterseniz saç egzamasında yani saçlı derideki egzamada da kullanabilirsiniz. Eğer saçlı deride aşırı kaşıntıdan kaynaklı yaralar oluştuysa yağ kullanımı dikkatli yapılmalıdır. Asprini farklı maddelerle karıştırarak egzama bölgelerine de sürmeyi deneyebilirsiniz.

Son zamanlarda evde egzama tedavisinde en çok tercih edilen yöntemse dut suyu sürme yöntemidir. Tamamen doğal olduğu için yan etki beklentisi oldukça düşük olan dut suyunu kuru beyaz dut ile hazırlayabilirsiniz. Kaynakmakta olan suya atılan bir avuç kuru dutu 6 dakika kadar kısık ateşte kaynatıp ılıttıktan sonra kullanabilirsiniz. Su miktarını yarım litre olarak düşünebilirsiniz. Suyun sıcak değil ılık olmasına dikkat edin. Isterseniz yumuşayan dutları da egzamalı bölgeye sürebilirsiniz. 10 dk boyunca dut suyunu egzamalı bölgeye sürdükten sonra yıkayabilirsiniz. Haftada 3 gün bunu işlemi yapıp 10 gün sonra duruma göre bırakabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here