Diş eti problemleri ve hastalıkları nelerdir? Diş eti iltihabına ne iyi gelir?

0
155

Diş eti problemleri ve hastalıkları nelerdir? Diş eti iltihabına ne iyi gelir? Diş eti şişmesi ve ağrısı nasıl geçer? İşte diş eti problemleri ve hastalıkları ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Diş eti problemleri ve hastalıkları nelerdir? Diş eti iltihabına ne iyi gelir?

Diş eti problemleri ve hastalıkları ağızda bakteri yoğunluğunun artması ile başlar. Diş eti problemleri ve hastalıkları tedavi edilmezse diş dokusunda meydana gelen hasar sebebiyle diş kaybı ile sonuçlanabilir. 

Diş eti problemleri ve hastalıkları nelerdir? Diş eti iltihabı nedir? 

Diş eti iltihabı diş plağında bakteri oluşması ve bu sebeple diş etinin iltihaplanarak diş fırçalarken kanaması sorunudur. Bu aşamada dişler diş etine hala sıkıca bağlı durumdadır ve doku ya da kemik hasarı sorunları ortaya çıkmaz. Fakat diş eti iltihabı tedavi edilmezse kronikleşir ve periodontitis evresine geçer. 

Periodontitis evresinde diş etinin iç tabakası ve kemik yapı dişten ayrılmaya başlar. Diş ve diş eti ve kemik arasında oluşan boşluklar yemek parçacıkları ile dolmaya başlar ve enfekte olabilir. Parçacıklar sebebiyle oluşan plak sebebiyle ortaya çıkan bakterilere karşı bağışıklık sistemi devreye girer.

Plaktaki bakteriler tarafından üretilen toksin ve zehirler ve vücudun iyi huylu enzimleri, vücudun enfeksiyona karşı verdiği mücadelede rol alır. Bu sebeple dişi yerinde tutan kemik ve bağ doku bozulur. Süreç ilerledikçe boşluklar genişler ve hasar gören diş eti dokusu ve kemik yapı genişler. Sürecin sonunda dişler daha fazla yuvalanamaz ve diş kaybı yaşanır. Diş eti iltihabı yetişkinlerde diş kaybına yol açan bir numaralı faktördür.

Diş eti iltihabı neden olur?

Diş eti iltihabı sorununa yol açan en büyük etken plaktır. Başka faktörler de bu sürece etki eder. Bunlar:

  • Hormonal değişiklikler
  • Hastalıklar
  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar
  • Ağız sağlığı ve bakımına yeterli özeni göstermemek
  • Genetik faktörler

Diş eti iltihabı belirtileri nelerdir?

Diş eti iltihabı sürecinin ilk aşaması ağrısız ve acısızdır. Bu sebeple kişi ağız bölgesinde diş eti iltihabı oluştuğunu anlamaz. Bir sonraki aşamada şu belirtiler ortaya çıkar:

  • Diş fırçalama sırasında ve sonrasında diş etinde kanama
  • Diş etinde kızarma, şişlik ve hassaslaşma
  • Kötü ağız kokusu ve ağızda kötü tat hissi
  • Diş eti çekilmesi
  • Diş ve diş eti arasında boşluk oluşması
  • Diş yapısında gevşeme ve bozulma

Bu belirtiler ortaya çıkmasa bile diş eti iltihabı oluşabilir. Bazı kişilerde diş eti iltihabı yalnızca öğütücü dişler gibi belli bir diş yapısını etkiler. Diş eti iltihabı sürecinin hangi aşamada olduğunu yalnızca diş hekimi anlayabilir.

Diş eti iltihabı nasıl teşhis edilir?

Diş eti iltihabı diş doktoru tarafından teşhis edilir. Diş doktoru diş eti iltihabı teşhisi için şu hususları kontrol eder:

  • Diş etinde kanama, şişme ve sertlik; diş eti ve diş arasında boşluk oluşması
  • Diş hareketi ve hassasiyeti
  • Alt çene kemiği kontrolü

Diş eti iltihabı nasıl tedavi edilir?

Diş eti iltihabı tedavisinde hedeflenen hususlar diş etinde şişlik, diş eti ve diş arasında oluşan boşluğun kapanması, enfeksiyon riskinin azaltılması ve iltihap sürecinin durmasıdır. Diş eti iltihabı tedavisinde uygulanacak adımlar hastalığın hangi evrede olduğuna göre değişiklik gösterir. Tedavi seçenekleri arasında bakteri oluşumunu engellemek için cerrahi olmayan ve destekleyici dokuyu onarmak için cerrahi yöntemler vardır.

Diş eti iltihabına ne iyi gelir?

Diş eti iltihabı sorununa yol açan etkenler plak oluşumu sınırlandırıldığı takdirde kontrol altına alınır. Plak oluşumunun önüne geçmek için yılda en az iki defa diş hekimine görünmek, günlük ağız bakımını ihmal etmemek diş ipi kullanmak gerekir. 

Diş fırçalama diş yüzeyinde tutunan plak yapıyı azaltır ya da ortadan kaldırır. Diş ipi ise diş arasında ve diş eti yüzeyinde kalan yemek parçacıklarını ve plak yapıyı uzaklaştırır. 

Antibakteriyel ağız suları da ağızda plak ve diş eti iltihabı sorunlarına yol açan bakteri sayısını azaltır.

Günlük sağlık ve yaşam stilinde yapılacak değişiklikler de diş eti problemleri ve diş eti iltihabı sorunlarını engeller. Bunlar:

  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak
  • Stresten uzak durmak
  • Dengeli ve sağlıklı beslenmek
  • Dişe sert darbe ya da dişte aşındırmaya sebep olacak her şeyden kaçınmak

Diş eti problemleri ve diş eti iltihabına yol açan faktörlerin yaklaşık yüzde 30’u genetiktir. Genetik olarak diş eti problemlerine yatkın olan kişiler altı kat daha fazla risk altındadır. Aile büyüklerinde diş eti problemleri ya da diş eti iltihabı sorunları olanlar daha dikkatli davranmalıdır. Düzenli olarak diş ve ağız kontrolü önemlidir.

Diş eti problemleri başka sağlık sorunlarının habercisi mi?

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri CDC’ye göre diş eti problemleri ve ciddi sağlık sorunları arasında bağlantı bulunduğuna dair bazı araştırmalar mevcuttur. Sağlıklı bağışıklık sistemine sahip kişilerde ağızdaki bakteri genellikle sorun oluşturmaz. Fakat bazı kişilerde ağız yapısındaki mikroorganizmalar felç ve kalp sorunları ile ilişkili olabilir. Diş eti problemleri diyabet hastalarının durumunu ağırlaştırır.

Zirkonyum diş estetiği nedir?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here