Demir takviyesi nedir? Demir takviyesi ne işe yarar? Demir takviyesi potansiyel yararları ve zararları nelerdir? İşte demir takviyesi hakkında bilinmesi gerekenler…
Demir vücudun kırmızı kan hücrelerini üretmek için ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Vücutta demir oranı düşükse sağlık için gereken miktarda kırmızı kan hücresi üretilemez. Bu duruma demir eksikliği adı verilir. Demir eksikliği durumunda kişide yorgunluk hissi, nefes almada zorluk, fiziksel performansta azalma ve öğrenme zorlukları gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Bazı sağlık sorunları da vücudun demir ihtiyacını artırır. Bu sorunlar:
- Kanama
- Yanık
- Hemodiyaliz
- Bağırsak hastalıkları
- Mide sorunları
- Mide küçültme operasyonu
- Kırmızı hücre sayısını artırmaya yönelik ilaç kullanımı
Demir takviyesi nedir? Demir takviyesi ne işe yarar?
Ferröz sülfat olarak da bilinen demir takviyesi ürünleri demir eksikliği gibi sorunların giderilmesi amacıyla kullanılır. Günümüzde piyasada çok sayıda demir takviyesi ürünü satılmaktadır.
Demir takviyesi potansiyel yararları ve zararları nelerdir?
Demir takviyesi ürünleri talimatlar doğrultusunda kullanılırsa genellikle herhangi bir sağlık sorununa yol açmaz ve güvenilirdir. Talimat dışı kullanım ya da aşırı dozda tüketim demir takviyesi ürünlerini zararlı hale getirir. Demir takviyesi ürünlerinin yaygın olarak rapor edilen zararları ve yan etkileri şunlardır:
- Kabızlık
- Koyu renkli dışkılama
- Mide ağrısı
- Bulantı
- Kusma
- İshal
- Mide ekşimesi
- İdrar renginin değişmesi
Demir takviyesi ürünleri bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir. Bu sebeple ilaç kullanan kişiler demir takviyesi ürünleri kullanmak için öncelikle bir doktora danışmalıdır.
Demir hangi gıdalarda bulunur?
Demir içeriği bakımından zengin olan gıda ürünleri kırmızı et, tavuk, hindi, balık ve bazı meyve ve sebzelerdir. En yüksek demir kırmızı ette bulunur. Demir içeren gıdaların tüketimi sırasında C vitamini içeren gıdaların da tüketilmesi önerilir. Bu şekilde demir emilimi hızlanır.
Günlük demir ihtiyacı ne kadar?
Kişinin günlük demir ihtiyacı aşağıda belirtildiği gibidir:
- 19-50 yaş arası kadınlar için günde 18 mg, erkekler için günde 8 mg
- Hamile kadınlar için günde 27 mg
- Emziren kadınlar için günde 9 mg
- 50 yaş ve üzeri bireyler için günde 8 mg
- Anemi tedavisi gören kişiler için günlük doz doktor tarafından belirlenir
Demir takviyesi ürünleri hamile ve emziren kadınlar için güvenilir mi?
Hamilelik sürecindeki tüm kadınlar mutlaka demir testi yaptırmalıdır. Hamile ve emziren kadınlar için demir takviyesi ürünleri talimatlara uyulduğu takdirde güvenilirdir. Yine de doktor gözetiminde kullanılması önerilir.