Çiller ve Güneş Lekeleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

0
305

Yaz geldi ve cildinizdeki çiiller veya güneş lekeleri mi arttı? Güneşin zararlı etkilerinden korunmanız için yapabileceklerinizi ve bir güneş lekesini tespit ettiğinizde yardımcı olabilecek çözümleri sizler için araştırdık.

Çil Nedir?

Çil, cilt hücrelerinin ekstra pigmentasyon üretmesi sonucu oluşan genellikle 5 mm’den küçük çaplı küçük koyu lekelerdir. Çoğu çil rengi tek tiptir. Ancak cilt tonuna bağlı olarak değişir. Kırmızı, ten rengi, açık kahverengi, koyu kahverengi, siyah veya kişinin ten renginden daha koyu olan herhangi bir renk olabilirler. Bu yüzden genellikle soluk tenli insanların çillerinin daha kırmızımsı bir tonu vardır.

Cildinizdeki çiller genetikten özelliklerinizden gelmektedir. Ebeveynlerinizde çil varsa muhtemelen çilleriniz olacaktır. Çiller kalıtsal olmalarına rağmen güneşe maruz kalma ile aktive olurlar. Çil geni olan MC1R’e sahip birinin çil üretmek için güneşte zaman geçirmesi gerekir.

Çiller aslında bir amaca hizmet ederler. Bir bakıma güneş perdeleri gibi hareket ederler ve UV ışınlarının cildin daha derin katmanlarına nüfuz etmesini engellemenin doğal bir yoludurlar. Bu güneşin olumsuz bir işareti değildir, aksine cildin UV ışıklarına karşı özellikle hassas olan bölgelerini korur. Çok fazla çiliniz varsa güneşin zararlı etkilerini önlemek için düzenli ve cömertçe güneş kremi uygulamanız gerekir.

Güneş Lekesi Nedir?

Bir güneş lekesinin en belirgin özellikleri aşağıdaki gibidir:

  1. Tipik olarak çillerden daha büyük boyutta (0.2-2.0 santimetre) olur.
  2. En çok el, yüz, omuzlar, sırt, kollar ve ayak üstlerinde görülür.

Güneş lekeleri yaşlanma ile de daha sık görülürler. Bu nedenle yaşlılık lekeleri veya karaciğer lekeleri olarak da adlandırılırlar. Daha büyüktürler çünkü birlikte toplanan çoklu pigmentli hücreler içerirler.

Güneş lekeleri hakkında iyi haber ise her zaman kalıcı olmamalarıdır. Bazen güneşi cildinizden yeterince uzun bir süre uzak tuttuğunuzda kaybolabilirler. Güneşten korunma her zaman tedavi etmekten daha iyidir. Güneş lekelerini önlemek için güneşe maruz kalmayı sınırlamak, güneş kremini bolca kullanmak ve solaryum gibi yapay bronzlaşmadan kaçınmak önerilir.

Çiller ve Güneş Lekeleri Arasındaki Farklar Nedir?

Çiller daha açık cilt tiplerinde daha görünür olsalar da aslında ten renginden sorumlu aynı gene bağlıdırlar. MC1R geni sadece çil olasılığını kontrol etmekle kalmaz aynı zamanda cilt renginden ve saç renginden özellikle de kızıl saçlardan sorumludur. Benzer şekilde daha açık tenli insanlar da güneş lekeleri geliştirmeye daha duyarlıdır.

Temel fark güneş lekelerinin yaşlı popülasyonlar arasında daha yaygın olması ve otuzların ortalarında oluşmaya başlamasıdır. Yıllarca tekrarlanarak güneşe maruz kalındığında cilt hücreleri güneş lekelerini oluşturan melanin üretmeye başlar.

Çillerin ve güneş lekelerinin ömrü farklıdır. Çiller bazen mevsim değiştiğinde bile kaybolabilirken, güneş lekeleri daha uzun süre kalır. Bu nedenle güneş lekelerini çıkarmak için cilt tedavileri gerekebilir.

Zararlı Mı?

Neyse ki ne çiller ne de güneş lekeleri zararlıdır. Ancak iyi huylu olmalarına rağmen, cilt kanseri gösterebilecek düzensizlikler veya değişiklikler olmadığından emin olmak için görünümlerini izlemek önemlidir. Herhangi bir değişiklik fark ederseniz, bir doktora başvurmanız önerilir.

Evde yapabileceğiniz cilt kanseri taraması hakkında daha fazla bilgi alabileceğiniz yazımızı okuyabilirsiniz.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here