Burun küçültme ameliyatı, burun estetiği ameliyatları içerisinde en fazla tercih edilen ameliyatlardan biridir. Genel olarak estetik kaygılar doğrultusunda yapılan bu estetik ameliyat bazen nefes alma sorunlarını gidermek için yapılır. Peki burun küçültme ameliyatı tam olarak nedir, nasıl yapılır? Burun küçültme ameliyatı olanlar memnun mudur ve yaş sınırı nedir? Eğer burnunuzu küçülttürmek gibi bir düşünceniz varsa aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Burun küçültme ameliyatı nedir?
Burnun kenarlarından, üst kısmından ya da yanlarından daraltılarak daha küçük bir görünüme kavuşturulması için yapılan estetik uygulamalara burun küçültme estetiği adı verilir. En yaygın burun estetiği ameliyatı burun törpüleme ya da kemerli burunlerı düzeltme gibi görünse de aslında hemen hemen tüm hastaların asıl estetik doktoruna gelme sebebi burnunu küçülttürmek istemesidir. Kendi burnunu geniş, yayvan ya da yassı bulan, uç kısmını aşırı kalkık ya da düşük gören hastalar genelde burnunu daraltmak, küçültmek ve kaldırmak ister.
Bu ameliyatta hastanın burnunda hem kıkırdak dokusunda hem de üzerindeki kemik kısmı, kemer denilen kısımda düzeltmeler yapılır. Eğer burun çok uzunsa uç kısmı törpülenebilir. Hastanın nasıl bir burun istediğine, operasyon öncesi doktor ile hastanın nasıl bir burun modeli üzerinde konuştuklarına bağlı olarak burun ucuna kıkırdak dokudan eklemeler yapılabilir.
Burun küçültme ameliyatı nasıl yapılır?
Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz üzere iki çeşit burun estetiği ameliyatı yöntemi vardır, açık ve kapalı. Burun küçültme ameliyatında tü burna işlem uygulanması gerektiği için burun açılır. Yani bu işlemde açık burun ameliyatı yöntemi kullanılır. Çünkü burun ucundaki derinin açılması ve içerisindeki kıkırdak kısma müdahale edilmesi gerekir.
Burun küçültme estetiği uzman cerrahlar tarafından ameliyathane ortamında, genel anestezi altında yapılır. Hastanın durumuna göre bir gün önceden hastaneye yatması gerekebilir. Ayrıca ameliyattan sonra da herhangi bir komplikasyon gelişme riskine karşı hastanın bir gün hastenede kalması gerekebilir. Burun küçültme operasyonu törpüleme gibi burun ameliyatlarına göre biraz daha ciddi bir operasyondur. Bu nedenle de operasyon öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Burun küçültme estetiği ameliyatı öncesinde yapılması gerekenler?
- Herhangi bir ameliyat geçirecek, genel anestezi alacak tüm hastaların bir kaç gün öncesinden kan sulandırıcı ilaç alıyorsa bunu almayı bırakması gerekmektedir.
- Sigara içen hastaların operasyondan en az 24 saat önce sigarayı bırakması gerekir.
- Herhangi bir uyarıcı madde kullanımı varsa kesinlikle ameliyat öncesinde en az bir gün önceden kullanılmasının durdurulmuş olması gerekir.
- Doktorunuz ameliyat öncesinde sizin için gerekli tetkikleri söyleyecektir. Herhangi bir kalp damar hastalığınız varsa, tansiyon probleminiz varsa bunlar ameliyat sürecini etkileyebilir.
Burun küçültme ameliyatı sonrası, iyileşme süreci
Diğer burun estetiği ameliyatları gibi burun küçültme ameliyatı da 3-4 saat gibi bir sürede tamamlanır. Herhangi bir komplikasyon oluşma riski her zaman vardır. Ameliyat sonrasında hasta bir kaç saat içerisinde uyanır, eğer durumu uygunsa eve gidebilir. Doktorlar çoğunlukla kanama riski oluşmasına hazır olmak için hastayı bir gün hastanede yatırır.
Burun küçültme ameliyatı sonrasında burun içerisinde tamponlar olacaktır. Bunlar pansuman sırasında değiştirilecektir. Doktorunuzun önerdiği şekilde kontrollere gelmeniz, pansumanları zamanında değiştirmeniz çok önemlidir.
Ameliyat sonrası şişlik, ödem ve morarma olması çok normaldir. Açık rinoplastinin en kötü yanı ciddi bir ödem oluşturmasıdır. Ancak doktorunuzun uyarılarını dikkate alır, burnunuzu herhangi bir darbeden korursanız bir kaç hafta içerisinde ödem ve morluklar tamamen geçecektir.
Ne zaman banyo yapabileceğinizi, ne zaman hareket edebileceğiniz ve spor yapabileceğinizi, işe dönüş zamanınız ile birlikte doktorunuz size söyleyecektir. Burun küçültme ameliyatı olanlar ameliyat sonrası kanama riski ile karşı karşıyadır. Bu beklenen bir durumdur. Kanama olması halinde en kısa sürede doktorunuzu bilgilendirmeli ve kontrole gitmelisiniz. Kanama kontrol altına alınıp varsa gerekli müdahale yapılmalıdır.
Burun küçültme ameliyatı yaptıranlar en iyi sonucu tüm ödem ve morarmalar geçtiğinde, ortalama bir kaç ay içerisinde görebilirler. Öncesinde burun henüz tam oturmamış olduğu için şişliklerle beraber şekil tam belli değildir.
Burun estetiği sonrası dikkat edilmesi gerekenler konusunda detaylı bilgi için Burun Estetiği Sonrası İyileşme ve Bakım Süreci yazımıza göz atabilirsiniz.
Burun küçültme ameliyatı öncesi ve sonrası nelere dikkat edilmeli?
Burun küçültme ameliyatı öncesi ve sonrası oldukça farklı bir görünüme sahip olmak mümkündür. Özellikle kocaman burnu olan ünlülerin bu operasyonu geçirdikten sonra başka biri gibi göründüklerini söylemek gayet mümkün. Siz de aynı bu şekilde başka biri gibi görünebilirsiniz. Ameliyat öncesinde dikkat edilmesi gerekenler ile iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gerekenlerdan yukarıda bahsettik. Burun ameliyatı olanlar en çok da burna herhangi bir darbe almamaya özen göstermelidir. Ameliyat sonrası yakın zamanda burna alınan darbe hem ciddi bir kanamaya neden olabilir hem de burun şeklini tamamen bozabilir. Burun çizgisi yamulabilir, burun ucu düşebilir.
Burun küçültme ameliyatı yaş sınırı nedir?
Tüm estetik ameliyatlarda yaş sınırı 18 dir. Bilinçli hiç bir estetik doktoru bu yaşın altında, henüz ergenliğini tamamlamamış çocuklara estetik uygulaması yapmaz. Estetik yaptırabilmesi için bireyin tüm gelişimini tamamlamış olması, vücut hatlarının oturmuş olması gerekir. Bunun için de estetik ameliyat yaşı genel olarak 20-22 olarak kabul edilir. Burun estetiğinde yaş sınırı gittikçe düşmesine rağmen bu gelişim noktasına dikkat edilmelidir. Aksi taktirde yapılan estetik operasyon da boşa gidebilir.
Burun küçültme ameliyatının riskleri nelerdir?
Tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi burun küçültme estetiği ameliyatının da riskleri vardır. Bunlardan bazıları şunlardır;
- Ameliyat sonrası kanamalar. Burun küçültme ameliyatı sonrasında bir süre boyunca kanama oluşabilir. Bu işlem burun kıkırdağının kesilmesi ve küçültülmesi ile yapıldığı için uzun süreli kanamalara yol açabilir.
- Burun ucunda kısa süreli hissizlik. Yine burun ucu kıkırdağına yapılan müdahaleden dolayı hissizlik ortaya çıkabilir. Ödem ve şişliğin geçmesi ile bu hissizlik ortadan kalkar ancak kalma riski de vardır.
- Nefes alma sorunları. Burun kenarları olması gerekenden fazla daraltıldığında ortaya bazı nefes sorunları çıkabilir. Nefes alma sorunları ortaya çıkarsa operasyonunun tekrarlanması gerekebilir.
- Burun ucu düşmesi. Burun ucundaki kıkırdak dokunun düzeltilmesi ile yapılan bu işlemlerden sonra burnun ucu düşebilir. Eğer düşme olursa doktorunuz ikinci bir operasyon ile düzeltme yapabilir.
- Burun kenarlarında çok mini kesi izleri kalabilir. Burun küçültme ameliyatı genelde iz bırakmayan bir ameliyattır ancak bazen doktor tavsiyelerine dikkat edilmemesi durumunda çeşitli komplikasyonlar oluşabilir. Bu da yara izlerinin kalıcı olmasına neden olabilir.
Sonuç olarak; burun küçültme ameliyatı erkek, kadın herkes için uygulanabilen diğer burun estetiği ameliyatları gibi çok büyük riskleri olmayan bir ameliyattır. Fiyatları nerede yaptırdığınıza, burun şeklinize ve seçtiğiniz doktora göre değişir.