Burun estetiği Hakkında Merak Ettikleriniz

0
1253

Hem erkek hem de kadınlar arasında en fazla tercih edilen estetik ameliyatların başında burun estetiği gelir. Burun estetiği ameliyatı, çeşitli sağlık sorunlarından dolayı gerçekleştirildiği gibi, sadece görünüm amaçlı olarak da tercih edilmektedir. İnsanların büyük bir çoğunluğu burunlarının görünümünden rahatsız olmakta. Bu durum da, burun estetiğinin tıbbi alanda çok daha önemli boyutlara ulaşmasını sağladı.

Burun estetiği nedir ?

Burun yapısından, şeklinden, hacminden ve hatta bunlarla birlikte fonksiyonundan memnun olmayan kadın veya erkeklere uygulanan, cerrahi veya ameliyatsız tüm düzeltici girişimlere burun estetiği denir. Aslında ideal bir burun görünümü yoktur. Her yüz hattına uygun bir burun şekli tasarlanır. Eski dönemlerde burun estetiklerinin hemen hemen hepsi aynı standart görünümde yapılmaktaydı. Bu da estetik ameliyat sonrası memnuniyetsizliklerin ortaya çıkmasına neden olurdu. Tıbbın ilerlemesiyle birlikte burun estetiğinde de bir çok farklı yöntem ortaya çıktı. Bu yöntemler ile verilecek burun şeklinin, kişinin anatomik yapısı, yüz hattı, karakteri, cinsiyeti ve yaşı, mesleği gibi bir çok unsur göz önünde bulundurularak yapılması sağlanmaktadır. Burun estetiği operasyonunun başarılı sayılması için, kişinin burun estetiği ameliyatı yaptırdığının anlaşılmaması gerekmektedir. Doğal görünen bir burun ile memnuniyeti yüksek sonuçlar elde edilmektedir.

Burun Estetiğinde Yaş Faktörü

Burnundan memnun olmayan kişiler hayal ettiği buruna kavuşmak ve hoşlanmadığı görüntüsünü değiştirmek için estetik cerrahların kapısını aşındırıyorlar. Birçok ergen 18 yaşını iple çekiyor. Hatta bazıları o kadar sabırsız ki ebeveynlerini bunaltmış durumdalar. 18 yaşını doldurmadan burun estetiği yaptırmak doğru değil. Çünkü yüz gelişimi tamamlanmadığı için ileri yaşlarda tekrar operasyon gerekebiliyor. Ancak bunun tek istisnası ergenin aşırı derecede nefes sıkıntısı olması ve burun çatısının da düzeltme gerekmesi olabilir.

Burun estetiğindeki yenilikler

Burun estetiği, uzun süren ameliyat sonrası iyileşme sürecinden dolayı cesaret edilemeyen bir işlemdi. Son zamanlarda geliştirilen yöntemler ile, ameliyat sonrası iyileşme süreci çok daha kısa sürmektedir. Burun estetiği yaptıran kişiler, çok kısa sürede hayal ettikleri burunu ayna karşısında görmeye başlamaktadır. Yüzde ve burun bölgesinde oluşan şişlikler, kısa bir sürede normale dönmektedir. Bu da, kişilerin daha hızlı bir süreçte normal yaşamlarına dönmelerini sağlıyor. Bu sorunların olabildiğince azaltılması için ameliyat öncesinde kişinin burun anatomik yapısında detaylı incelemeler gerçekleştirilmelidir. Böylece kişi burnu ile ilgili gerçekçi bir değerlendirmeye tabii tutulmuş olur ve beklentilerini bu yönde belirler. Burada eklemek gerekir ki başka birinin burnunu beğenerek aynısının kendisine uygulanmasını talep etmek gerçekçi bir yaklaşım değildir.

Burun estetiği ameliyatı öncesi ve sonrası

  1. Operasyondan birkaç gün önce sigarayı tamamen bırakmalısınız. Çünkü sigara hem yara iyileşmenizi bozacak hem de ameliyat esnasında anesteziyi güçleştirebilecektir. Kullandığınız bitkisel ilaçlar, kan sulandırıcı ilaçlar varsa yine 1 hafta öncesinden bırakmalısınız. Psikolojik durumunuzu düzeltmek için kullandığınız ilaçların bazıları ameliyata engel olabilir. Bunları mutlaka doktorunuza söyleyin. Tabi başka bir ilaç veya uyuşturucu vs kullanıyorsanız doktorunuz bunları da bilmeli.
  2. Ameliyat öncesi genellikle sakinleştirmek amacıyla anestezi doktoru tarafından sedasyon uygulanır. Böylece hasta yarı uyku durumuna geçer. Daha sonra ameliyathanede genel anestezi ile tamamen uyutularak konforlu bir operasyon sağlanır. Hasta uyuduktan sonra kesi aşamasına geçilir. Estetik cerrah açık veya kapalı teknik ile operasyonu planlar. Kemik, kıkırdak ve yumuşak dokulardaki düzensizlikleri düzenleyerek burnu şekillendirir. Bu arada septum denen orta duvarda deviasyon yani eğrilik varsa onu da düzeltir. Kesi yeri kapatılır ve burun son halini almış olur. Burun içine silikon tampon ve üzerine atel denen destek konarak ameliyat tamamlanır.
  3. Burun estetiği ameliyatları yaklaşık 2 saat kadar sürebilmektedir. Ameliyat sonrasında hastanın bir gece hastanede kalması öneriliyor. 1 hafta sonunda kontrol yapılır ve bu esnada tampon ile atel alınır. Burna bant yapıştırılarak 1 hafta daha böyle devam edilir. Tabi bu süreç kişiye yapılan operasyona ve doktorun tercihine göre değişir. O yüzden mutlaka bunları doktorunuza sormanızda yarar var. Aynı şeklide banyo ve duş için de doktorunuzun belirttiği sürelere uymalısınız.
  4. Hasta taburcu olduktan 1-2 hafta sonra da şişlik ve ağrı şikayetlerinin büyük ölçüde azaldığı gözlemlenmektedir. Burun kontürü 6 ay boyunca değişiklik gösterecek, 1 ila 1.5 yıl içinde son halini alacaktır. İlk 6 ay yoğun olmak üzere ömür boyu güneşten korunmak faydalı olacaktır.
  5. 1 ay kadar ağır sporlara ara vermekte yarar var. 2-3 gün dinlendikten sonra hafif yürüyüş yapılabilir. Havuz, sauna vs için 4-6 hafta beklemek iyi olur. Sigara ise hiç içilmemelidir.

Burun estetiği komplikasyonları

  1. Her ameliyatta olduğu gibi, burun estetiğinde de çeşitli riskler olabilmektedir. Bu risklerin başında anestezi ve kanamadan kaynaklanan problemler gelmektedir. Burun estetiği sonrasında da şekil bozukluğu ve solunum problemleri yaşanmaması için, ameliyatı alanında uzman ve tecrübeli doktorların gerçekleştiriyor olmasına dikkat edilmelidir.
  2. Enfeksiyon, morluk, kanama ihtimali az da olsa her zaman vardır. Ameliyat sonrası darbelerden çok iyi korunmak gerekir. 1 ay boyunca yan yatmamak, 6 ay boyunca gözlük takmamak tercih edilir.

Sık sorulan sorular

Burun estetiği sonucu burnum simetrik hale gelir mi?

Burun estetiği sonrası en çok yaşanan sıkıntılardan biri budur. Çünkü burun estetiği ameliyatı ile burun simetrisi tam olarak sağlansa bile yüz yapısı neredeyse herkeste az veya çok asimetriktir. Dolayısı ile mükemmel simetri diye bir durumdan söz etmek pek mümkün olmaz. Önemli olan yüz ile uyumu yakalayabilmek. Yüzün asimetrik olduğuna en güzel örnek Mona Lisa resmidir. Tabloya dikkatli bakarsanız kadının yüz yarısının diğer yarıdan farklı olduğunu görebilirsiniz.

Burun estetiği fiyatları nasıl belirlenir?

Bunda en önemli 2 unsur doktorun alacağı ücret ve ameliyatın yapılacağı hastane olacaktır. Her doktor kendi emeğine bir değer biçer. Hastanelerin de kendilerinin belirlediği ameliyat fiyatları vardır. Bir başka önemli fiyat belirleyici faktör ameliyatın ilk defa mı yapıldığı yoksa revizyon mu olduğu. Doğal olarak revizyon ameliyatları daha pahalıdır. Burunda görünüm haricinde örneğin septum deviasyonu gibi başkaca bir sorun varsa bu da fiyatı etkileyebilir.

Doktor seçimi

En zor kısım belki de burası. Piyasada burun estetiği yapan bir çok estetik cerrah var. Bunlardan en az 3 tanesi ile yüz yüze görüşmek ve size güven telkin eden, sizi anladığını düşündüğünüz ve en önemlisi ameliyat sonrası olası olumsuzluklarda tamamen sizin ve yaptığı işin arkasında olacağına inandığınız doktoru seçin. Tabi bütçe de önemli.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here