Burun estetiği ameliyatı (Rinoplasti) sonrası iyileşme süreci nasıldır?

0
454
  • Burun estetiği ameliyatı (Rinoplasti) sonrası iyileşme süreci nasıldır?
  • Burun estetiği ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
  • Burun estetiği ameliyatı sonrası burun ucu sertliği ve burunda çökme gibi sorunlar ortaya çıkar mı?

İşte Burun estetiği ameliyatı sonrası için bilinmesi gerekenler…

Burun estetiği ameliyatı (Rinoplasti) sonrası iyileşme süreci nasıldır?

Burun estetiği ameliyatı sonrası iyileşme süresi ortalama bir yıldır. Bir yıl kulağa uzun bir süre gibi gelse de iyileşme süreci, zaman çizelgesine yayılması durumunda daha kontrol edilebilir hale gelir. Aslında mikroskobik düzeyde yara iyileşmesi tam olarak 1.5 yıldır.

Burun estetiği ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır?

Burun estetiği ameliyatı sonrası iyileşme aşamaları kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de genel olarak aşağıda belirtilen şekilde ilerler:

  • 1. Hafta: Burun bölgesine yerleştirilen atel çıkarılabilir. Göz çevresinde morarma olmadığı sürece estetik işlemi izi kalmaz. Morluk varsa endişeye gerek yok, geçicidir. Bu süreç iki haftayı da bulabilir. Günlük rutin faaliyetler sürdürülebilir.
  • 2. Hafta: Yüzde oluşan şişlikler geçer ve morarma izleri kaybolur.
  • 3. ve 4. Hafta: Yürüyüş, yüzme ve kayak gibi kardiyovasküler faaliyetlere tekrar başlanabilir.
  • 6. Hafta: Kemikler sabitleşir. Ağırlık kaldırma gibi direnç sporlarına tekrar başlanabilir, gözlük takılabilir ve burun silinebilir. Ancak 6 ay süreyle hafif gözlük kullanmakta yarar var. Eğer gözlük burun sırtında çökme tarzı iz yaparsa daha hafif gözlük veya gözlük kullanımına sık ara vermek gerekir. 
  • 3. Ve 6. Ay: Burunda ve burun derisinde oluşan hissizlik ve olağan dışı his duygusu ortadan kalkar.
  • 1. Yıl: İyileşme süreci tamamlanır. Şişlik tamamen ortadan kalkar. Burun yeni şeklini tam anlamıyla alır.

Burun estetiği ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Burun estetiği ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Burun estetiği ameliyatı sonrasındaki ilk 24 saatte yanınıza bir refakatçi bulunması tavsiye edilir. Dinlenme gereklidir.
  • Ameliyattan sonraki ilk 1 haftalık süreçi uyurken en az 2 yastık kullanılmalı ve 1 ay sırt üstü yatılmalıdır. Özellikle seyahat tipi yastıklar bu dönemde tercih edilebilir.
  • Ameliyat sonrası için doktor tarafından verilen ilaçlar doğru zamanda kullanılmalıdır. Böylece ameliyat sebepli ağrılar daha az hissedilir.
  • Uzanma pozisyonundan kalkma pozisyonuna hızlı geçişte baş dönmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Bu sebeple yavaş şekilde hareket edilmesi önerilir.
  • Burun bölgesine bazı durumlarda burun tamponu yerleştirilebilir.
  • Burun altı ve dudak üstüne küçük bir bandaj yerleştirilir. Bu bandaj gün içinde değiştirilir. 
  • Ameliyat sonrasındaki ilk günlerde yüksek kalori ve protein içeren ürünlerin tüketimi önemlidir. Bol sıvı alınmalıdır. 

Burun estetiği ameliyatı sonrası burun ucu sertliği ve burunda çökme gibi sorunlar ortaya çıkar mı?

Alanında uzman bir estetik doktoru tarafından gerçekleştirilmeyen operasyonların ardından burun estetiği ameliyatı sonrası burun ucu sertliği ve burunda çökme gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunların oluşmaması doktorunuzun uzmanlığı ile doğru orantılıdır. Tabi hastanın da başta darbe almamak gibi konular olmak üzere doktorun tavsiyelerine harfiyen uyması ve kontrollerini aksatmaması çok önemli.

Burun bölgesinde kıkırdak yapıda mevcut eğilim ya da kıkırdaktaki kemik yapısının düzeltilmesi için yapılan işlemlerin ardından bu bölgedeki yapı bozulabilir. Bu sebeple burun ucu çökmesi olarak bilinen sorunlar ortaya çıkabilir. Aslında sanıldığı ve konuşulduğu kadar çok görülen bir sorun değildir. Burun ucu çökmesi sorununun önüne geçmek için söz konusu bölge yeterli oranda kıkırdak yapısı ile desteklenmelidir. Burun ucu çökmesi sorunu sekonder burun ameliyatı ile çözüme ulaşabilir.

Konu ile ilgili videomuz:

Op. Dr. Defne Erkara

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here