Botoksla Migren Tedavisi Nasıl Yapılır?

0
969

Botoks migren tedavisi için de kullanılmaya başlandı. Bulantı ve kusmaya da neden olan, dayanılması güç baş ağrılarına neden olan migreni tedavi etmek için bir çok yöntem denenmektedir. Son zamanlarda en etkili migren tedavilerinden biri olarak da botoks önerilmekte.

Botoks migren tedavisinde etkili mi?

Uzun süren açlık, susuzluk gerektiren zamanların ardından normalden çok daha fazla ağrıya neden olan migren ağrısı,  çok etkili ağrı kesicililerle geçici olarak bastırılmaya çalışılır. Migren ağrı kesicileri bu hastalık için bir tedavi yöntemi değil, semptom bastırıcıdır. Migren tedavisinde çok çeşitli ilaçlar ve yöntemler denenmiştir. Bu yöntemlerden biri de botokstur. Botoks, Clostridium botulinum adı verilen bir bakteriden üretilen proteindir. Aslında bu madde uzun yıllardır bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktaydı ancak son yıllarda farklı etkileri keşfedildi. Şimdilerde ameliyatsız estetik yöntemlerinin en gözde uygulama türlerinden biri haline geldi.

Botoks, migren tedavisinde oldukça etkili sonuçlar veren bir uygulama yöntemi haline geldi. İlk botoks uygulamasından sonra bile migren ağrılarında ciddi bir azalma gören hastalar sonuçlardan çok memnun kaldı. Migren botoksu yaptıran bu işlemi estetik bir amaç ile değil de tamamen tedavi amaçlı yaptırmaktadırlar.

Migren botoksu nasıl uygulanır?

Yüzüne botoks uygulamaları yaptırdıktan sonra migren ağrılarında ciddi bir azalma fark eden hastalar üzerinde çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar sırasında botoks uygulamasının, sinir sonlanma noktalarındaki bazı sinir bölgelerinde nörotransmitterlerin salınınımı engelleyerek inflamatuvar ağrıyı yok ettikleri ya da yönlendirdikleri görüldü.

Migren için botoks uygulaması yapılırken migrenin 3 aydan daha uzun süredir, ayın en az 15 günü ağrıya neden olması gerekiyor. Ayrıca migren botoksu nöroloji uzmanları tarafından yapılması gereken bir işlem.

Migrende botoks uygulama noktaları

Klasik botoks uygulaması yapılırken, hastanın kırışıklıkları olan bölgeleri ya da kırışmasını istemediği bölgeleri odak olarak belirlenir. Botoks, genelde yüz bölgesinde kaşlar arasına, alna, yanaklara ve göz çevresine uygulanır. Aşırı terleme sorununa çözüm olarak uygulanıyorsa o zaman koltuk altı botoksu olarak yapılır.

Migren tedavisinde botoks uygulama noktaları farklıdır. Genelde alın, özellikle şakaklar ve boyun ile ense migren için botoks uygulama noktalarıdır. Normal şartlar altında botoks uygulamaları sadece yüze yapılır. Ense ve boyun kısımlarına botoks yapılmaz. Migren için botoks yaptırmak isterseniz o zaman nöroloji uzmanları tarafından kontrol edilmelisiniz.

Botoksla migren tedavisi fiyatları nelerdir?

Botoks migren tedavisi fiyatları normal botoks fiyatlarından farkıdır. Burada uygulama noktaları da farklı sayıda ve yerdedir. Migren tedavisi için botoks fiyatları konusunda bilgi almak için en kısa sürede uzman bir doktora görünmeniz gerekir.

Migren botoksu devlet hastanesinde yapılabilir mi?

Kronik migren ağrısının tedavisi için botoks işlemi doktorun gerekli görmesi durumunda devlet hastanelerinde de uygulanabilir. Migren ağrısına etkisi bilimsel çalışmalarla kanıtlanan botoks, kişiye özel olarak açılan  tek dozluk enjeksiyon paketlerinde yer alır. Nerede orada olursa olsun botoks yaptırıyorsanız mutlaka dozların sizin için açılıyor olmasına dikkat edin.

Botoksla migren tedavisi kalıcı mıdır

Botoks, zaman içerisinde etkisi geçen bir işlemdir. Ameliyatsız yüz gençleştirme yöntemlerinden biri olarak kullanıldığı zamanlarda da etkisi 6 ay ya da 1 yıla kadar kalıcıdır. Sonrasında aynı yere ya da farklı yerlerde yeniden botoks yapılması gerekir. Migren tedavisinde botoksun etkisi de yine aynı şekilde geçicidir. Uzman doktorlar ilk yıl botoks uygulamalarının her üç ayda bir yapılması gerektiğini belirtmektedir. 1 yıl sona erdikten sonra ise kişiye özel bir protokol belirlenip düzenli aralıklarla botoks uygulamalarına devam edilebilir.

Migren ağrıları için botoks ne kadar etkilidir?

Yapılan tüm çalışmalarda botoks uygulandıktan 10 gün sonra migren hastalarını ağrılarında ciddi anlamda azalma olduğu gözlenmiştir. Yapılan ilk işlemden sonra etki 10 gün içerisinde ortaya çıkar. Sonrasında üç ay boyunca devam eder. 3 aydan sonra azalarak ortadan kalkabilir. Botoksun etkisi geçtikten sonra yeniden botoks yapılması gerekir.

Kronik migren ağrısı için migren botoksu kimlere yapılabilir?

Yetişkinlik döneminde olan, farklı bir sağlık sorunu olmayan, kronik migren ağrısı olan herkese botoks uygulaması yapılabilir. Size uygulama yapılıp yapılamayacağına ancak doktorunuz karar verebilir.

Migren tedavisinde botoksun zararları

Migren tedavisinde botoks mutlaka uzman bir nörolojist tarafından yapılmalıdır. Botoks uygulaması uzmanlık gerektiren bir uygulama olmakla birlikte, migren için kullanıldığında ayrı biz hassasiyet gerektirir. Botoks işlemlerinin uzun süre, kısa aralıklarla sürekli aynı noktaya uygulanmaması gerekir. Bu tarz bir kullnım ilerleyen yaşlarda ciddi bir kas kaybı, felç durumunun ortaya çıkmasına neden olabilir.

Kronik migrende botoks etkisi bilimsel olarak kanıtlandı

Migren botoksu olarak adlandırılan kronik migren tedavisinde botoksun etkisi Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılmış olan PREEMPT (Phase III Research Evaluating Migraine Prophylaxis Therapy –Migren Profilaksi Terapisini Değerlendiren Faz III Araştırma) araştırmasında ispatlanmıştır.2010 yılında ABD ve İngiltere, 2011 yılında da Türkiye, migren botoksu uygulamalarının yapılmasını onaylamıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here