Bahar alerjisi ve tedavi yöntemleri

0
627

Ben her bahar nezle olurum!

Bahar nezlesi, alerjik rinit (saman nezlesi), alerjik nezle, polen alerjisi gibi kulağa masum gelen bir sürü adı olsa da bizi yılın bu güzel vakitlerinde zor durumda bırakmaktan geri kalmıyor. Güneşi, yeşillenen ağaçları, tomurcuklanan çiçekleri gördükçe dışarıda geçirdiğimiz vakit artıyor ve işte bahar alerjileri bizi böyle kucaklıyor!

bahar alerjisi nedir

Bahar alerjisi nedir?

İlkbaharın gelişiyle birlikte hapşırık, burun akıntısı gibi belirtilerle kendini gösteren ve yaşam kalitesini bozan, nefes almayı güçleştiren üst solunum yolu rahatsızlığına bahar alerjisi denir.

Bahar alerjisinin belirtileri

Hepimizin karşılaştığı semptomlar farklı olsa da bahar alerjisi deyince akla ilk gelenler şöyle sıralanıyor:

  •   Hapşırma
  •   Burun akıntısı
  •   Burun kaşıntısı
  •   Burun tıkanıklığı
  •   Kaşıntılı gözler
  •   Sulu Gözler
  •   Boğaz Ağrısı
  •   Kaşıntılı sinüs veya kulak

Bahar Alerjisine yol açanlar

Bahar alerjisinin en önemli nedeni çiçek ve ağaçlardaki tozlar ve polenlerdir. Ayrıca küfler, bazı mantarlar, baharda ortaya çıkan bazı küçük böcekler ve hatta bazı yiyecekler bahar alerjisi yapabilir.

Polenler:

Polen olarak da bilinen çiçek tozu en yaygın olarak görülen, bahar alerjisinin en büyük tetikleyicisidir. Havaya özellikle rüzgar veya böcekler ile yayıldıkları bilinen polenler aynı tür bitkilerin döllenme olayını gerçekleştirebilmesini sağlar. Viyana Tıp Üniversitesi’nden Ass. Prof. Dr. Tamar Kinaciyan verdiği bilgilere göre alerji nedeni olan polenlerin en çok geldiği yerler şunlardır: kayın ağacı, gürgen ağacı, fındık ağacı, otlar, çavdar, misk ve ambrosia gibi otlar.

Nefes alış- verişimizle vücudumuzun çeşitli yerlerine yapışan ve giriş yapan polenler, solunum yollarımıza yerleşmektedir. Bu noktada eğer alerjik reaksiyona açık bir yapınız varsa sulu gözler, ard arda hapşırma ve burun akıntısı gibi semptomlarla karşılaşmanız son derece olasıdır. Ben neden bahar alerjisinden bu kadar çok etkileniyorum diyorsanız şöyle açıklamaya çalışalım: Vücutta doğal olarak bulunan histamin, bağışıklık sisteminin karşılaştığı değişik bir durum karşısında uyarı verici olarak kendini gösterir. Vücudumuza giren ya da yapışan polenlerin yarattığı sulu gözler ve kızarıklık gibi belirtilerin ortaya çıkma sebebi işte bu histamin salınımı ile bir nevi “ sorun var”  haberinin verilmesidir.

Peki dışarıdaki polen oranına nasıl dikkat edeceğiz? Sabah saatleri, sıcak, rüzgar alerjiden muzdarip olanlar için dikkat edilmesi gereken noktalar. Polenlerin yıkanmasını sağladığı için ise yağmurlu günler daha az riskli görünüyor.

Bahar alerjisinden korunma yolları

  •   Büyük güneş gözlükleri sadece artık sadece moda değil! Yanınızda bulundurun!
  •   Havadaki polen oranın yüksek olduğu vakitlerde dışarı çıkmamaya ve evinizi havalandırmamaya dikkat edin. İdealin yağmurlu hava olduğunu unutmayın!
  •   Dışarıdan geldiğiniz gibi kıyafetlerini çıkarın ve duş almayı ihmal etmeyin.
  •   Çiçekler güzel, yere düşen yapraklar da romantik ama bunlarla temastan kaçının. Çimenler ve otlar da dahil!
  •   Ekonomik olarak imkan dahilindeyse eve ve otomobilinize filtre taktırmayı ve bunları da düzenli olarak temizlemeyi unutmayın!

Polen alerjisi tanısı nasıl koyulur?

İlk adım olarak, alerji hastalıkları konusunda uzman bir doktora danışmanızı öneririz. Bu sayede tedavi konusunda zaman kaybının önüne geçebilir, polen alerjiniz varsa farkında olabilirsiniz. Cildinizin üzerinde konulan az miktardaki alerjenler ile yapılan bu test ile kısa sürede bir reaksiyon olup olmadığı görülecektir. Gerekli durumlarda doktorunuzun ek testler istemesi de mümkündür. Burada önemli olan tanının doğru konularak, şikayete uygun tedavi yönteminin uygulanması olmalıdır.

Bahar alerjisi ilaçları

İlaç kullanmaya başlamadan önce doktora görünmeyi unutmayın! Kolayca tedavi edilebilecek hastalıkları ya da hızlı önlem gerektiren durumları kendi elinizle daha uzatıyor olmanız pek muhtemel. Bahar alerjilerinin astımı tetiklediğini aklınızdan çıkarmayın!

Yaşadığınız alerji ve bunu hayatı kalitenizi etkileme durumuna göre; burun spreyi, göz damlası, hap gibi reçeteler yazılabileceği gibi en etkili çözümlerden biri de alerji iğneleridir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here