Bahar alerjisi nedir? Bahar alerjisi belirtileri ve doğal tedavi yöntemleri nelerdir?

0
180

Bahar alerjisi nedir? Bahar alerjisi belirtileri nelerdir ve neden olur? Bahar alerjisi için doğal tedavi yöntemleri nelerdir? İşte bahar alerjisi hakkında bilinmesi gerekenler…

Bahar alerjisi nedir? Bahar alerjisi belirtileri ve doğal tedavi yöntemleri nelerdir?

Bahar alerjisi bahar mevsimi ile beraber ağaçların yaydığı polen sonucu bahar nezlesi olan kişilerin burnunu çekmesi ve hapşırması ile kendini gösteren mevsimsel bir rahatsızlıktır. Bahar alerjisinin kesin bir tedavi yöntemi olmasa da izlenecek bazı yöntemlerle rahatsızlık hissi azaltılabilir.

Bahar alerjisi neden olur?

Bahar alerjisi rahatsızlığını tetikleyen en önemli faktör bahar mevsiminde bitki sebepli oluşan polenlerdir. Çimenler, ağaçlar ve yabani otlar diğer bitkileri döllemek için havaya küçük tanecikler saçar. Bu tanecikler alerjisi olan insanların burnuna temas ettiği zaman vücut aşırı tepki verir.

Bağışıklık sistemi polenleri bir tür tehlike olarak algılar ve polenlerle savaşmak için antikor üretmeye başlar. Bu süreçle beraber histamin adı verilen kimyasallar kana karışır. Histamin burun akıntısını, gözlerin sulanmasını ve kızarmasını ve alerji ile ortaya çıkan diğer sorunları tetikler.

Polenler kilometreler boyunca taşınabilir. Polen yayan ağaçlar çok uzaklarda yer alıyor olsa bile taşınım sayesinde insanlara ulaşır.  Bahar alerjisine yol açan ağaç türleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Akçaağaç, dişbudak ağacı, kavak, kayın, selvi, karaağaç, ceviz, ardıç, isfendan, dut, çam, zeytin, palmiye, meşe, çınar, söğüt

Bahar alerjisine yol açan çimen ve yabani ot türleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bermuda, çayır otu, kanyaş, ayrık otu, çok yıllık bitkiler, yem bitkisi

Bahar alerjisi olan kişiler için polen özellikle rüzgarlı günlerde çok daha sıkıntılı sorunlara sebep olabilir. Yağmurlu günlerde ise polen yere düşer ve alerjen özelliğini yitirir.

Bahar alerjisi belirtileri nelerdir?

Bahar alerjisi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Burun akıntısı
  • Gözlerde sulanma
  • Hapşırma
  • Öksürme
  • Göz ve burun bölgesinde kaşıntı hissi
  • Göz altında morarma

Bahar alerjisi nasıl teşhis edilir?

Bahar alerjisi için alerji testi yaptırılmalıdır. Alerji testi kişinin bağışıklık sisteminin hangi maddelere karşı tepki gösterdiğini ölçen bir testtir. Bazı durumlarda kan testi de istenebilir. 

Bahar alerjisi için tedavi yöntemleri nelerdir?

Bahar alerjisi rahatsızlığının verdiği rahatsızlığa göre doktor kontrolünde antihistamin ilaçlar ya da burun spreyi ile tedavi yöntemi uygulanabilir.

Bahar alerjisi için doğal tedavi yöntemleri nelerdir?

Bahar alerjisi için uygulanabilecek doğal tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır:

  • Ilık suya bir çay kaşığının dörtte biri kadar tuz ve karbonat katılarak karıştırılır ve ardından karışım geniz ve burun bölgesine uygulanır. 
  • Öksürük otu: Öksürük otu bahar alerjisi gibi mevsimsel rahatsızlıklara karşı iyi gelir. 
  • Kuersetin: Soğan, elma ve siyah çayda bulunan kuersetin, histamin oluşumunu bloke edici özelliğe sahiptir.
  • Isırgan otu: Kurutulmuş ısırgan otu genellikle alerjiler için doğal tedavi yöntemleri arasında sayılır. Fakat ısırgan otunun alerjiler üzerindeki etkisi araştıran detaylı bir çalışma yoktur.

Göz altı torbaları neden olur ve nasıl geçer?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here