Aşırı Terleme Neden Olur, Çözüm Yolları Nelerdir?

0
186

Her şeyin bir zamanı ve yeri var. Mesela, ter. CrossFit’te, sıcak bir yoga sınıfında veya yorucu bir yaz yürüyüşünde tamamen normaldir. Peki ya , yeni bir müşterinin elini sıkarken ya da bir sunumda gömleğinizin koltuk altları renk değiştirirken de normal mi? Biraz aşırı terlemeden ve bu konu hakkında neler yapabileceğinizden bahsedelim.

Aşırı terlemeye neden olan nedir?

Aşırı terleme için uygun tıbbi terim hiperhidrozdur. Hiperhidroz, genellikle vücut ısısı ve egzersizle ilgisi olmayan el ve ayakların, koltuk altlarının ve yüzün anormal derecede terlemesine neden olan bir hastalıktır. Genellikle insanların % 2-3’ünü etkiler ve bazı durumlarda altta yatan bir hastalığa bağlanabilirken, tipik olarak sağlıklı insanlarda da görülebilir. Bu bozukluktan muzdarip bazı hastalar, durumun öfke veya anksiyete gibi bazı duygular tarafından tetiklendiğini söyler, ancak çoğu durumda hiperhidrozlu hastalar, ruh hali, sıcaklık veya fiziksel aktiviteye bakılmaksızın, sadece terler…

Sorun ne?

Hiperhidroz, kendi başına ciddi bir tıbbi durum olmasa da, cilt problemlerinden, önemli duygusal sıkıntılara kadar çeşitli endişe verici sorunlara neden olabilir. Hastalar aşırı terlemeye bağlı utanç nedeniyle, sosyal, romantik ve bazı profesyonel fırsatlardan kaçındıklarını bildirmektedir. Bazı hastalar ıslak avuç içi nedeniyle bir kalemi veya direksiyon simidini tutmayı zor bulmaktadır. Hiperhidroz, sürekli nemli cilt, kaşıntı, siğiller ve vücut kokusu gibi şeylerden şikayet ederler.

Ne yapabilirsin?

Hiperhidroz hastası olanlar için iyi haberler de var. Tıbbi teknikler, topikalden enjektabllara ve operasyonlara kadar, aşırı terlemeyi tedavi etmek için hem cerrahi hem de cerrahi olmayan çözümleri içerecek şekilde ilerlemiştir. Öyleyse, doktorlarımızın ter bezleri olarak adlandırdığı bu ürkütücü gayzerleri engellemek veya devre dışı bırakmak için kullanabileceği en yaygın ve etkili ter azaltma ve hiperhidroz tedavilerine bir göz atalım?

Ameliyatsız Tedaviler

Topikal ve Oral İlaçlar: Hiperhidrozu tedavi eden doktorlar, muhtemelen hastaların, teri azaltmaya çalışmak için reçeteli ve reçetesiz antiperspirant ve / veya oral ilaçlardan oluşan bir ürün yelpazesini denemelerini önerecektir. Alüminyum klorür içeren ter önleyiciler bazen reçetesiz satılan ter önleyicilerden daha etkilidir. Bu başarısız olursa, klorür heksahaidrat içeren reçeteli mukavemet önleyiciler daha da etkili olabilir. Ayrıca terlemeyi azaltmaya yardımcı olabilecek antikolinerjikler adı verilen, ancak bulanık görme, ağız kuruluğu ve idrar retansiyonu gibi yan etkileri olan oral ilaçlar da vardır.

İyontoforez: Bir sonraki aşama ise, ter oluşumunu engellemek için elektrik akımlarını deriden geçirmek için kullanılan iyontoforez adı verilen bir tedavidir. Sorunlu yerin avucunuz veya ayağınız olduğunu varsayalım. İyontoforez tedavileri, eli / ayağı 20-40 dakika boyunca sığ bir su tepsisine daldırmaktan ibarettir, bu süre zarfında İyontoforez cihazı su yoluyla hafif bir akım gönderir ve ter üretimini çok etkili bir şekilde önler. En iyi sonuç için 2-3 gün arayla yaklaşık 10 seans ve 1-3 hafta arayla bakım seansları da gereklidir.

Botulinum Toksin Enjeksiyonu (Botox, Xeomin, Dysport): Botulinum toksin enjeksiyonları sinirin ter bezleri üzerindeki kontrolünü bloke eder ve en çok aksiller (koltuk altı) hiperhidrozu tedavi etmek için kullanılır. Bazen ellerde, ayaklarda ve yüzde aşırı terlemeyi tedavi etmek de gereklidir. Plastik cerrahınız koltukaltına 20-50 enjeksiyondan az miktarda Botox enjekte edecektir ama bu tedaviler sadece 6-8 aya kadar rahatlama sağlar.

Mikrodalga Teknolojisi (MiraDry): Mikrodalga teknolojisi, aşırı hiperhidrozu tedavi etmek için 2011 yılında FDA tarafından onaylanmıştır ve aşırı terleme ile koltuk altı kokusu için giderek artan bir etkili noninvaziv tedavi olarak görülmektedir.

Cerrahi Tedaviler

Aksiller Tıraş: Bu operasyon, ter bezlerini ‘tıraş etmek’ için cildin altında çalışan artroskopik bir tıraş makinesinin (ucunda bıçaklı uzun, ince kanül benzeri bir tüp olur) kullanılmasını içerir. Aksiller tıraş cerrahi bir işlemdir ve bu yüzden kalıcıdır.

Lazer Ablasyonu (VaserShape, Cellulaze, SlimLip): Lazer ablasyonunda derinin hemen altında bir lazer kanül kullanılır ve koltuk altındaki aksiller ter bezleri devre dışı bırakılır. Plastik cerrahınızın her koltukaltında küçük bir kesi yapması gerekecek ve prosedürü lokal anestezi altında gerçekleştirecektir. Sonuçlar kalıcıdır ve kullanılan lazer teknolojisi koltukaltı kıllarına zarar verebilir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here