Aşı İzi Nasıl Geçer? Aşı İzleri Neden Olur?

1
3146

Dünyanın her yerinde sağlık uygulamaları birbirinden farklıdır. Her bölgenin coğrafi konumundan, komşu ülkelerinden, deniz kenarında olup olmaması gibi nedenlerle sağlık sorunları, virüsleri ve tedavileri farklıdır.  Ülkemizde seksen doksan yılları arasında çocukluk geçiren herkesin sol kolunda aşı izleri vardır. Bu dönemde çocuk olan neslin anne babalarının kollarında ya da bacaklarında ise çok daha büyük olan çiçek aşısı izi vardır. Peki bu aşı izleri geçer mi? Aşı izlerini geçirmek için hangi yöntemler kullanılabilir?

Koldaki aşı izi neden olur?

Sol kolda omuz hizasıa yakın aşı izi en yaygın olan aşı izidir. Avrupa ve Amerika’da doğmuş büyümüş insanlarda aşı izleri yoktur. Hatta bu nedenle Avrupalı ya da Amerikalılar aşı izlerini gördüğünde baya şaşırır. Aşı izleri, aşı vurulduktan sonra iğnenin girdiği noktada oluşan kabuk ve kabuk düştükten sonra kalan yara izidir. Bu yara izi eğer siz aşı olduktan sonra aşı yerine darbe alırsanız, düşerseniz, biri vurur ya da kabukluyken kabuğunu kaldırırsanız daha büyük bir hale gelebilir. Normal sürecine bırakıldığında herkeste olduğu kadar minik bir iz kalır.

Aşı izinin kalmaması için aşı vurulduktan sonra kabuk tutmaması gerekirdi. Ancak şu anki yöntemlerle vurulan aşıların hem bebeklerde hem de çocuklarda iz bırakmaması mümkün değil.

Sol kolda iz bırakan aşı nedir?

Fark ettiyseniz sağ kolunuzda herhangi bir aşı izi yoktur. Bunun nedeni de aşıların sağ kola değil dol kola yapılıyor olmasıdır. Belki hatırlarsınız, aşı yapıldığı gün okullar tatil edilir çocuklar eve gönderilirdi. Çünkü aşının ağrı yapma, ateş çıkarma, halsizlik yapma ya da bazen bayılmalara neden olması gibi bir durumu vardı. Ayrıca aşı vurulan kolda ciddi ağrılar olacağı için sağ kol yerine sol kol seçilirdi. Çünkü insanların çok büyük bir kısmı sağ kolunu kullanır. Yemek, yazmak ya da ihtiyaçlarını gidermek için. Eğer aşı sağ kola yapılırsa insanlar kolunu kullanamaz, yazı yazamaz ya da işlerini yapamazlar. Bu nedenle sol kolda iz bırakan aşılar verem, gibi aşılardır.

Aşı izi ameliyatı nedir?

Estetik cerrahi ve imkanların gelişmesi ile günümüzde tüm yara izleri tedavi edilebilir hale gelmiştir. Özellikle yüzde oluşan izlerin tedavisi için çok farklı işlemler uygulanabilmektedir. Koldaki iğne izleri nasıl geçer sorunun cevabı olarak da farklı ameliyat yöntemlerinden  bahsedilebilir. Aşı izleri daha derin ve net olduğu için plastik cerrahi yöntemler kullanılması gerekir. Ancak iğne izleri ne iğnesi olduğuna bağlı olarak tedavi edilebilir.

Lazerle cilt düzeltme işlemleri de aşı izi gidermede tercih edilebilir. Lazer tedavilerinde cilt renginin tedavinin etkisini değiştireceğini unutmayın.

Omuzdaki aşı izi nedir?

Kolda ve omuzdaki aşı izi aynı şekilde ve nedenle olur. Aşı sonrasında oluşan kabuk sonrasında aşı izine neden olur. Küçükken geçirilen su çiçeği ya da karamuk gibi hastalıklarda da vücudun çeşitli yerlerinde minik yaralar çıkar. Bu yaraların kabuğu kaldırıldığında aynı aşı izi gibi iz bırakır. Kabukların ne kadar büyük ve derin olduğuna göre izler değişir.

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here