Adet gecikmesi sebepleri nelerdir? Adet gecikmesi nedenleri ve belirtileri

0
348

Adet gecikmesi sebepleri nelerdir? Adet gecikmesi nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte adet gecikmesi sebepleri, nedenleri ve belirtileri hakkında bilinmesi gerekenler…

Adet gecikmesi sebepleri nelerdir? Adet gecikmesi nedenleri ve belirtileri

Adet gecikmesi kadınlarda strese sebep olabilir. Özellikle düzgün aralıklarla adet dönemi yaşayan kadınlar adet gecikmesi durumunda beklenmeyen hamilelik durumunu akıllara getirir. Fakat adet gecikmesi sebepleri farklılıklar gösterir. Doğum kontrolü, hamilelik ya da stres adet gecikmesi sebepleri arasında sayılabilir.

Adet gecikmesi sebepleri, belirtileri ve nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Adet gecikmesi sebepleri nelerdir? Adet gecikmesi nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Stres

Uzun süreli stres kadınlarda adet gecikmesi sebeplerinden biri olabilir. Stres adet dönemini kısaltabilir, uzatabilir ya da geciktirebilir. Bazı kadınlar stres altındayken daha ağrılı adet sancıları yaşadığını söyler. Bu sebeple strese sebep olan her türlü faktörden uzak durmak gerekir. Düzenli egzersiz yapmak ve yeterli uyku adet sıklığını ve süresini düzenli hale getirir. 

Kronik stres tanısı konan kadınların uzman bir doktora görünmesi gerekir.

Perimenopoz

Kadınlarda menopoz dönemi genellikle 52 yaşında başlar ve menopoz dönemi ile beraber adet sona erer. 12 ay boyunca adet yaşamayan kadınların menopoz dönemine girmiş olma olasılığı yüksektir.

Kadınlarda menopoz dönemi belirtileri 10 ila 15 yıl önceden başlar. Bu döneme perimenopoz adı verilir ve östrojen seviyesi kararsızlıklar gösterir. 

Düzensiz östrojen seviyesi adet gecikmesine sebep olabilir. Özellikle perimenopoz dönemindeki kadınlarda adet gecikmeleri sık görülür. Bir yıl boyunca adet yaşamayan kadınların menopoz dönemine girdiği kabul edilir.

Kilo kaybı

Önemli oranda kilo kaybı ve yoğun egzersiz kadınlarda adet gecikmesi sebeplerindendir. İdeal kilosunun altında olan ya da vücut yağ endeksi düşük olan kadınlarda üreme hormonu seviyesi değişiklik gösterir, yumurtlama ve adet durumu görülmeyecek seviyeye kadar düşürebilir.

Aşırı oranda kilo veren kadınlar bir ya da birden çok defa adet gecikmesi yaşarsa mutlaka bir doktora danışmalıdır. Böyle bir durumda vücut için gereken vitamin, mineral ya da besin eksikliği olasılığı yüksektir.

Obezite

Tıpkı kilo kaybı gibi aşırı kilo da adet gecikmesine yol açabilir. Obezite ve adet gecikmesi polikistik over sendromu gibi ciddi sağlık sorunlarının göstergesi olabilir. Böyle bir durumda kan testi ya da ultrason testi istenebilir.

Doğum kontrolü

Bazı durumlarda hormonal metodlar gibi doğum kontrolü yöntemleri kadınlarda adet gecikmesine sebep olabilir. Genel olarak hormonal doğum kontrolü progesteron ile birleştirilen bir tür östrojen formu sağlar ve bu durum hormonsuz birkaç gün boyunca devam eder. Bu hormonların çekilmesi adet durumunu tetikler.

Bazı durumlarda bu hormonlar rahime tutunur ve adet gecikmesine yol açar. Doğum kontrolü sebeple adet gecikmesi genellikle sağlık açısından bir olumsuzluk yaratmasa da endişesi olan kişilerin bir doktorla görüşmesinde fayda vardır.

Hormonal sebepler

Prolaktin ve tiroid gibi bazı hormonlar adet gecikmesine sebep olabilir. Adet gecikmesine sebep olan hormonal dengesizlik kan testi ile tespit edilebilir. Hormonal dengesizlik doktor tarafından değerlendirilmelidir. Bazı durumlarda hormonal dengesizliğin sebepleri genetik faktörlere dayanır. Bazı durumlarda ise beyin tümörü gibi ciddi sebepler bulunur.

Polikistik over sendromu (PCOS)

Polikistik over sendromu (PCOS) doğurganlık yaşı içinde bulunan kadınlarda sık rastlanan hormonal bozukluklardan biridir. Polikistik over sendromu belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Polikistik over sendromu teşhisi konan kadınlarda hormon seviyeleri normal düzeyde değildir. Bu durum yumurtalıkta kist oluşumuna, vücutta aşırı tüylenmeye, erkek tipi kelleşme sorununa ya da obeziteye sebep olabilir.

Adet gecikmesi ve düzensiz adet sıklığı polikistik over sendromu belirtilerinden biridir. Polikistik over sendromu şüphesi olan kadınların mutlaka bir doktora danışması gerekir.

Hamilelik

Kadınlarda adet gecikmesi sebeplerinden biri de hamileliktir. Gebelik önleme ilacı kullanan kadınlarda da hamilelik sebepli adet gecikmesi görülebilir. Gebelik önleme ilaçlarının doğru şekilde kullanımı durumunda dahi hamilelik mümkündür.

Cinsel hayatı aktif olan kadınların adet gecikmesi durumunda doğum kontrol testi yaptırması önerilir. Doğum kontrolü yöntemlerinin verdiği sonuç her zaman yüzde 100 değildir. Bu testlerin sonucunda hamile olduğunu öğrenen kadınlar mutlaka bir doktora görünmelidir.

Doğum kontrolü testi negatif çıkan fakat adet gecikmesi sorunu yaşayan kadınların mutlaka doktora başvurması gerekir.

Güzelavrat otu faydaları ve zararları nelerdir?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here