5 Maddede Dil Felci Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

0
3455

Felç ya da bilinen diğer adıyla inme, beyne giden kan ve oksijen akışının ani şekilde azaldığı ya da tamamen kesildiği durumlardır. Oluşan bu ani durumdan etkilenen organ ve kas gruplarında geçici ya da kalıcı hasar meydana gelir. Felç gelmesi, inme inmesi olarak ifade edilen bu durumlar sonucunda yürüyememe, bazı organları kullanamama, konuşamama ortaya çıkabilir. Hemen hemen tüm felç çeşitleri bilinse de dil felci çok bildiğimiz, aşina olduğumuz bir tür değildir.

Dil felci, dilde bulunan kasların isteğiniz dışında kasılarak işlevini yitirmesidir.

Felç, dilin sağında solunda ya da tamamında görülebilir. Hastalık ne olursa olsun erken tanı ve tedavi iyileşme sürecinin en önemli noktasıdır. Konu felç ise özellikle erken tanının önemi oldukça artar.

Dil Felci nasıl anlaşılır? Dil felcinin Belirtileri Nelerdir?

Doğru tedavinin anahtarı doğru tanıdan geçer. Yine de vücudumuzun verdiği sinyalleri dinleyerek son aşamaya gelmeden bazı önlemleri almak mümkündür. Aşağıdaki dil felci belirtilerini yaşadığınızı düşünüyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.

Dil felcininin belirtileri

  • Dilinizde  zaman zaman uyuşukluk hissediyorsanız
  • Dilinizde geçici de olsa sık sık karıncalanma hissediyorsanız
  • Yemekleri çiğnerken ya da çevirirken zorlanıyorsanız
  • Tükettiğiniz gıdaların tadını eskisi gibi alamadığınızı düşünüyorsanız
  • Konuşma hızınız sizin ve çevrenizin dikkatini çekecek ölçüde yavaşladıysa
  • Konuşurken dil dolaşması, kelimeleri söyleyememe ya da zorlanma hissediyorsanız

Dil Felcinin Nedenleri Nelerdir?

Dil felcinin nedenleri diğer bir çok felç gibi açık olmayabilir. Ancak genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Merkezi sinir sisteminde yaşanan bozukluk
  • Aşırı üzüntü ve stres
  • Kalp damar hastalıkları ve damar tıkanıklıkları
  • Bazı hastalıkların yan etkileri

Dil Felci Engellenebilir Mi?

Felç genellikle ani gelişen bir durum olduğu için bunu engellemek pek olası değildir. Yine de iş ya da ailesel nedenlerden dolayı yüksek stres altında olduğunuzu düşünüyor ya da psikolojik durumunuzu etkileyecek kadar sıkıntılı dönemlerden geçiyor olabilirsiniz. Bu etkenleri minimuma indirecek çözümler için doktorunuzla görüşerek size bir öneri sunmasını isteyebilir böylece yaşadığınız stresin başka hastalıklara yol açması engelleyebilirsiniz.

Yaşadığınız sinir bozuklukları ve bunlar için kullandığınız düzenli ilaçlar varsa bu düzeni devam ettirmeniz de önemlidir.

Dil Felcine Hangi Doktor Bakar?

Yukarıdaki felç belirtilerinin birini ya da birkaçını yaşıyorsanız vakit kaybetmeden aile hekiminize giderek yönlendirme alabilir ya da direkt olarak nöroloji doktoruna başvurabilirsiniz. Burada yapılacak inceleme ve testlerden sonra nasıl bir tedavi uygulanacağı belirlenecektir.

Felç geçirdikten sonra ya da geçirmeden önce tedavi mümkün olabilir.

Belirtiler ortaya çıktığı anda doktora gitmek en doğrusudur.

Dil Felci Tedavisi

Tedavi sürecinin başlaması için önce uzman doktor tanısı gereklidir. Tanı konulduktan sonra hastanın ve hastalığın durumuna göre ilaç ve egzersiz tedavisi verilir.

Tüm felç ve inme gibi ani oluşan sinir sistemi hastalıklarında tedavi süreci çok önemlidir. Tedavi edilebilir olması için de erkenden teşhis konulabilmelidir. Erken teşhis bir çok hastalıkta olduğu gibi felç ve inme durumlarında da hayat kurtarıcı olabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here